perjantai 27. joulukuuta 2019

Joulun kiemuroita


Tämän vuoden joulu alkaa olla jo "paremmalla puolella", mikä tarkoittanee sitä, että monen kohdalla päivien ja jopa viikkojen valmistautuminen ja uurastus on saavuttanut huipennuksensa ja taas ollaan lipumassa tavallista arkea kohti.

Varmaan moni on saanut nauttia rauhallisesta joulusta, yhdessäolosta rakkaiden ihmisten kanssa ja lumipeitteisistä lumoavista maisemista. Kuitenkin on monia, joiden jouluun on liittynyt joitain kiemuroita ja mielen pohjalle on saattanut jäädä avaamaton mykkyräkin.
Kas, tässä omani!

Mutkikkaita ovat olleet koululaisten joulujuhlat, jotka elävät muutostilassa. Joissakin kouluissa on jo tänä jouluna noudatettu tiukasti suositusta, ettei juhlia ei saa pitää kirkossa. Monen koulun joulujuhlan ohjelmasta on hävinnyt seimikuvaelma ja uskonnolliset laulut.

Osallistuin entisen kouluni joulujuhlaan, jossa kylläkin laulettiin Joulupuu on rakennettu, mutta säkeistö, jossa lauletaan "Kiitos sulle Jeesuksemme, kallis Vapahtajamme, kun sä tulit vieraaksemme, paras joululahjamme" oli jätetty pois, sen tilalla laulettiin ensimmäinen säkeistö toiseen kertaan.
Jyväskylä-lehti 12/2019
Onneksi lopuksi sentään laulettiin rohkeasti Enkeli taivaan. Rehtori kylläkin pohjusti sitä puheessaan, että laulu on perinnettä, ettei siitä kenellekään saisi tulla paha mieli.
Tämä mummi kyllä penkissään kiemurteli pahan mielen kynsissä, kun kuunteli ja katseli kymmenkunta laulua ja ohjelmanumeroa, joissa puhuttiin joulun salaisuudesta ja taiasta - kaikenlaisesta helinästä ja tähtipölystä - mutta joulun todellinen sisältö jätettiin aivan mysteeriksi.

Onneksi kaikkialla ei vielä ole kuitenkaan samoin. Vanhimman lapsenlapseni musiikkilukio juhli joulua Helsingin tuomiokirkossa, ja yksi poikalapsenlapsi sai Tampereen lähellä esittää paimenta, mistä hän olikin kovin tyytyväinen ja ylpeä.

Katselin TV7 Plus arkistosta jouluelokuvan Täydellinen lahja, joka kertoi samasta asiasta amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Siinä oli pohdintaa kirkon ja vapaa-ajattelijoiden välillä siitä, saako seimi hahmoineen olla esillä, vai loukkaako se kaupunkilaisia. Suosittelen elokuvaa katsottavaksi, sillä siinä näkyy ajankuva. Amerikassa taidetaan olla jo uskonnon näkymättömiin siivoamisessa pidemmällä kuin me vielä Suomessa. Koulussa ei esim. saanut pitää paitaa, jossa toivotettiin hyvää joulua, eikä kaulaliinaa, jossa luki sama teksti.

 Liitänpä tähän Fb:sta löytämäni Anna-Mari Kaskisen runon Joulu ilman Jeesus-lasta
Joulu ilman Jeesus-lasta?
Jouluna ilman Jeesus-lasta
tähtikin lakkaa loistamasta,
aasi syö seimestä heiniä,
tuijottaa tyhjiä seiniä.
Kukaan ei muista paria
nimeltä Joosef ja Maria.
Viluiset paimenet kedolla työssä 
lampaiden määkinään heräävät yössä.
Eivät he tiedä enkeleistä.
Kukaan ei enää kuule heistä.
Itämaan tietäjät katsovat tähtiin:
Oliko valhetta se, mitä nähtiin?
Tietäjät palaavat idän maille.
He jäävät joulun ihmettä vaille.
Keisari yhä verojaan kerää,
hotellin isäntä rikkaana herää.
Herodeksella hymy on hellä:
Selvittiin pelkällä säikähdyksellä.
A-M K 21.12.2019




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti