lauantai 7. joulukuuta 2019

Sukupolvesta sukupolveen


Olen jo toistakymmentä vuotta koonnut kuluneen vuoden valokuvista joululahjaksi kirjoja, joita lapsenlapset alkoivat kutsua perhekirjoiksi. Viime vuosikymmenen kirjat olen tehnyt Ifolorin kuvakirjaformaatilla 21x21 cm kokoisiksi, sitä varhaisemmat kirjat ovat olleet suurempia ja A4-kokoisia.

Vuoden kuvien läpikäyminen on koskettavaa. Merkittäviä tapahtumia ovat kunkin lapsenlapsen syntymäpäivät, jotka on dokumentoitu kirjan sivuille. Ovatpa sinne päässeet aikuistenkin pyöreät ja puolipyöreät vuodet. Vanhojen kirjojen selaaminen on aika riipaisevaa, kun ajan kuluminen näkyy kuvista niin selvästi. Pienistä pulleajäsenistä taaperoista on venynyt nuoria naisia, joilla alkaa olla jo oma elämänsä, eikä heistä enää helposti tahdo saada kuvia, koska elämä on jo tempaissut omaan suuntaansa.
Ajattelen, että näillä perhekirjoilla on kuitenkin ollut oma tärkeä merkityksensä perheyhteyden ylläpitämisessä. Ainakin nuoremmat perheenjäsenet ovat niitä innokkaasti lehteilleet. 

Perhe ja suku ovat olleet aina tärkeitä. UT alkaa Jeesuksen sukuluettelolla (jakeet 1-17), jonka voit käydä lukaisemassa. Siinä on on sukupolvia Abrahamista Davidiin kaikkiaan neljätoista. Daavidista pakkosiirron aikaan samoin neljätoista, ja siitä taaas neljätoista Kristukseen.

Nykyään puhutaan DNA-testien yhteydessä äiti- ja isälinjoista. Tämä Jeesuksen sukuluettelo seuraa isälinjaa. On hienoa, että sukuluettelo on niin tarkasti kirjattu muistiin, ja se on osana meidän Raamattuamme. Koska hepreankieliset nimet tarkoittavat myös jotakin, ne samalla myös kertovat jotain nimen kantajasta.

Itse pystyn luettelemaan äitilinjaa viisi sukupolvea taaksepäin, mutta se on kovin vähän verrattuna Raamatun sukuluetteloihin. Mieheni isälinjaa on tutkittu pidemälle, yllätykseksi se lähti liikkeelle jostain Kazakstanista ja siirtyi Välimeren rantoja tänne pohjoiseen.

On ihmeellistä ajatella, että taivaallinen Isä tuntee meidän kaikkien sukulinjat. Hän pystyy luettelemaan ne kuin tuosta vaan. Hän tuntee meidän nykyisyytemme ja sukumme menneisyyden. Hän tietää myös sen, miten kaikki linjat ovat vuosituhansien kuluessa risteilleet.

"Herra, sinä olet meidän turvamme polvesta polveen." Ps. 90:1


Isäni lempikukka valkoapila




  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti