tiistai 5. helmikuuta 2013

Se löytyi



Jer.29:14 " ... kokoan teidät kaikista kansoista ja kaikista paikoista, joihin olen teidät karkottanut, sanoo Herra, ja tuon teidät tähän paikkaan, josta siirsin teidät pois".

Olimme taksissa matkalla osoitteeseen, jonka olimme saaneet oppaaltamme kertoessamme matkalaukullisesta vauvanvaatteita. Taksimme nousi aina vain ylös korkeaa vuoren rinnettä. Lopulta olimme keskellä osin vielä rakenteilla olevia 12-kerroksisia tornitaloja. Huoneistossa, johon saavuimme, asui Simonin ja Hennyn perhe. He olivat tehneet neljä vuotta sitten alijan (muutto), kahden lapsensa kanssa. Nyt oli lapsia jo neljä. Katsoessani heitä mietin, mikä saa korkeasti koulutetun nuoren perheen muutamaan turvallisesta Hollannista tähän maahan, jota koko maailma tarkkailee, kuka milläkin silmällä. Perheen asunto oli karu, mutta näköala sitäkin komeampi - lintuperspektiivistä Punaiselle merelle. Perheen isommilla lapsilla oli meneillään sapatin raamattutunti. Heitä opetti Monica-niminen opettaja, Itävallan juutalainen Wienistä. Lasten opiskellessa kymmentä käskyä, saimme kuulla järjestöstä, jossa Henny-äiti teki vapaaehtoistyötä. Se oli hollantilaisten perustama avustusjärjestö, nimeltään Koresh (www.koresh.nl).

Israeliin muuttaa vuosittain yli 16 000 juutalaista, ja lisäksi maahan virtaa lukematon määrä pakolaisia Afrikan levottomilta alueilta. Israelissa palkat ovat alhaiset ja elinkustannukset kalliimmat kuin keskimäärin Euroopassa, ja vaikka valtio pitääkin huolta minimitoimeentulosta, ei se aina riitä. Täällä on paljon hiljaista köyhyyttä. Eräs Koreshin tehtävistä on auttaa näitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevia; yksinhuoltajaäitejä, maahanmuuttajavanhuksia, jotka eivät saa täällä eläkettä, sekä perheitä, jotka ovat muuttaneet maahan sananmukaisesti tyhjin käsin. Meidän tuliaisemme oli iloinen yllätys. Henny kertoi vievänsä ne heti jo seuraavana päivänä eräälle yksinhuoltajaäidille, jonka vauvan on laskettu syntyvän 15. 2. Meidän lähtömme on edellisenä päivänä. Saapa nähdä, ehdimmekö ennen sitä tavata tämän sabran (maassasyntynyt), ensimmäisen yhteisen kummilapsemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti