keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mantelipuuta etsimässä


Halusimme nähdä kevään airuen: vaaleanpunaisena kukkivan mantelipuun. Mantelipuu on ensimmäinen, jonka lehden puhkeavat esiin, kun muut puut vielä uinuvat. Se viheriöi koko kasvukauden, lehtensä se pudottaa viimeisenä. Lähdimme Eilatin pohjoispuolella olevaan kasvitieteelliseen puutarhaan. Se on hämmästyttävä Edenin puutarha kuivassa erämassa.



Eilatin alueella on erämaailmasto, vuodessa sataa keskimäärin vain kolme kertaa. Tämä vuosi on tosin ollut runsassateinen, vuorten rinteitä peittää ohut vihreä nukka. Kesäisin lämpötila voi kohtota jopa + 50 ° - ja tuulisen talven olemme täällä jo kokeneetkin.

Mantelipuuta kysyimme puutarhaa hoitavalta metsätontun näköiseltä mieheltä. Hän kertoi, että Eilatissa mantelipuu ei kasva, koska maaperä on sille liian suolaista, se tarvitsisi runsaasti vettä. Jokainen kasvi täällä on muutenkin keinokastelun varassa. Puutarha on rakennettu raamatunajan kasveille. Vaikka emme nähneetkään mantelipuuta, näimme paljon muuta: akasian, josta Ilmestysmaja ja sen monet esineet oli rakennettu, setrin, joka oli Salomonin temppelin rakennusaineena. Näimme risiinikasvin, joka varjosti Joonaa auringolta Niniven kaupungin ulkopuolella (Joona 4: 6-8), ja kinsteripensaan, jonka alla Elia lepäsi epätoivoisena pakomatkallaan (1. Kun. 19: 4-7). Muistimme aikojen lopusta kertovaa lupausta, jossa kaikki istuvat oman viikuna- ja viinipuunsa alla, kun kukaan ei enää sodi (Miika 4:4).

Puolisoni oli varoittanut meitä koskemasta Sodoman omenaan, koska sen myrkky voi silmiin joutuessaan sokeuttaa. Hän arveli varmaan, että sen lilat kukat saisivat minut sitä hypistelemään. Nyt kuitenkin Sodoman omenan litistyneen pallomaiset hedelmät keikkuivat turvallisen korkealla (kuvassa).

Puutarhanhoitajan maja muistutti metsätontun asuntoa. Se oli osittain avotaivaan alla, sen ainoan huoneen keskeinen kaluste oli pyöreä peili - ehkä mies huolehti sen edessä erityisen komeasta hiuskuontalostaan.

Istuimme tamariskipuun alla näköalapaikalla, katselimme helteistä Eilatia, suola-altailla seisoskelevia flamingoja ja Jordanian puolella häämöttäviä Akaban taloja. Kaikki oli kaunista ja rauhallista.

1 kommentti:

  1. Shalom!
    Kirjoitan tätä perjantaina 8.2. Kokeilin hillanmarjaa ja se avautui. Valokuva ei tullut, mutta teksti on otsikolla "Mantelipuuta etsimässä". Josko tämä blogi taas alkaisi toimia. Että lisää vaan kokemuksianne. Kuinka ollenkaan tottuu ensi keskiviikon jälkeen, ettei hilloja saa enää ahmia? Suloista sapattia! EL

    VastaaPoista