sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Terveisiä Timnasta

Sadepäivän jälkeinen Timan matka oli joutunut vaakalaudalle. Pienempikin sade muuttaa hiekkaiset ajoväylät upottaviksi. Tielle saattaa vieriä suuria rapautuneen kallion lohkareita, tai koko tie voi hävitä usean metrin matkalta. Veden synnyttämään vadiin putoaminen on hyvin vaarallista. Onneksi matkaan kuitenkin päästiin.

Timnan 80 neliökilometrin laajuinen luonnonpuisto on ihmeellinen sekoitus vuoria, tasankoja, avaruutta ja värejä. Hiekkakiviset ja graniittiset vuoret kohoavat kuparinvihreinä, mustina tai punaisina. Ei mikään ihme, että olimme täysin lumoutuneita täällä hevosenkengänmuotoisessa Akaban laaksossa. Mieli alkoi väkisinkin avartua sinisen taivaan ja punaisen eri sävyjä hehkuvan maan keskellä. Teki mieli istahtaa kaikessa rauhassa korkeiden vuorten syliin, kuunnella hiljaisuutta, tuntea lämmön ja tuulen liikkeen kasvoilla ja antaa katseen vaellella kauas tasangon yli.

Tuntui, että olimme etsimättä löytäneet pyhän paikan. Jotain samaa olivat ihmiset kokeneet kauan ennenkin, sillä luonnonmuovaamien kivipaasien juurelle, joita kutsutaan Salomon pilareiksi, olivat egyptiläiset rakentaneet tuhansia vuosia sitten Hathorin temppelin. Tästä temppelistä oli löydetty pala villakangasta, jonka arkeologit ajoittavat Mooseksen erämaavaelluksen Ilmestysmajaan. Ilmestysmaja oli telttatemppeli, jota Israelin kansa kuljetti mukanaan erämaavaelluksella. Nyt sama rakennus oli tehty Timnan  erämaahan täsmälleen raamatun mittojen mukaan. (2. Moos. 25-31, 35-40)

Timnan maisemien jylhyys sai ihmettelemään ihmisen pienuutta kaiken ympäröivän keskellä.

Piilokuva: Etsi kuvasta Salome

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti