perjantai 1. helmikuuta 2013

Lintubongareita



Kuvassa Salomen maalaama rotkorakkeli

"Kuninkaallisessa puutarhassamme"  eräs pensasmainen, tiheä puu on välillä täpötäynnä sirkutusta, korvia huumaavaa laulua ja liikettä vihreässä lehvistössä. Se on todellinen "elämänpuu". Tuntuu aivan, ettei tuo valtaisa konsertti edes mahdu yhteen puuhun, vaan kohta laulajia alkaa tipahdella maahan. Niin täynnä elämää puu tuntuu olevan. Kerran tätä ihmetellessämme Salome soitti kotiin, hän kohotti puhelinta kohti puuta ja yritti saada välitettyä pienen kuulokuvan lintujen kuorolaulusta. Jossain vaiheessa oksien alta pyrähti pienen pieniä laulajia lentoon. Ne muistuttivat meidän varpustamme, mutta olivat kuin siroja koristelintuja. Puolisoltani saimme kuulla, että olivat pensasvarpusia.

Eräänä päivänä sama hotellin sisäpihalla oleva puu oli bulbul-parven, oksistossa sulavasti sukeltelevien lintujen laulupuuna. Bulbul muistuttaa ulkonäöltään kovasti meidän kiuruamme. Vilkkaasti liikkuvassa parvessa oli myös rotkorakkeleita, jotka tunnistaa oranssista siipipeilistä Näimme rotkorakkeleita jo Kuolleella merellä ja luulimme niitä erityisen harvinaiseksi, mutta ne taitavat olla kunnon kaupunkilintuja naakkojen tapaan.

Eilat on todellinen lintuharrastajien paratiisi, onhan Israel Afrikan, Aasian ja Euroopan mantereitten leikkauspisteessä. Afrikasta muuttavat linnut lentävät Kuolleen meren hautavajoaman suuntaan. Eilat onkin keväisin miljoonien lintujen päämuuttoreitti. Kaupungin pohjoispuolella ovat suuret lentokoneesta näkyvät suola-altaat, jonne muuttolinnut laskeutuvat levähtämään. Siellä voi nähdä paljon Suomeen muuttavia kesälintuja. Mekin näimme omassa pihassamme västäräkin. Koti-Suomen pääskyt lentävät myös Eilatin kautta, samoin monet haukat suuntaavat kevättalvella Eilatin yli kohti pohjoista. Kävelylenkillä meren rannalla näimme kahlaajia. Tänne tulee vikloja, rantasipejä ja Lapista saakka vesipääsky. Monet pienet kerttuset ja pajulinnut muutavat myös Eilatin yli.

Eilat onkin todellinen lintutarkkailijoiden paratiisi, jonne ympäri maailmaa tulevat lintutieteilijät kokoontuvat. Kuten huomaatte, mekin olemme täällä ottaneet sananmukaisesti kehotuksen: "Katselkaa taivaan lintuja." Matt. 6: 26

1 kommentti:

  1. Että nyt sitä sitten ollaan niin tiposia, niin tiposia että ...

    ... ihan sananmukaisesti taivaalle toljotatten (Matt.6:26) "Katselkaa taivaan lintuja ..."
    Miettikääpäs hieman sitä jatkoa Raamatun tekstissä. Kyllä asia on niin, että tekemättömät työt odottavat, jahka palaatte Suomeen, työmaallenne! :-)

    -Paavo-

    VastaaPoista