maanantai 22. huhtikuuta 2013

"Erämaan laiva"


Muistan oppikoulun alaluokilta tapauksen, jossa biologian lehtorimme opetti meille innolla darwinismista ja sitten hän, ikään kuin suurena salaisuutena kertoi, että joka toisella lapsella on syntyessään ollut häntä. Tietysti me lapset aloimme sen tiedon innoittamana heti laskea pulpettirivistöjä, että kellä oli ollut ja kellä ei.

Näin aikuisena olen miettinyt, että ehkä hänellä itsellään oli ollut, ja nyt darwinismi antoi hänelle lohdutuksen mahdollisen häpeäntunteeseen.

Olen viime päivät lukenut lääkäri Pekka Reinikaisen tuoretta kirjaa “Eläimet opettavat meitä.” Tämän päivän oppaani on ollut kameli. Olen kirjailijan kera joutunut pohtimaan - onko kameli Jumalan luoma vai darwinistisen kehityksen tulos. Sillähän on suuren lautasen kokoiset anturat, jotka estävät sitä uppoamasta pehmeään hiekkaan, paksu ylähuuli, joka tekee siitä kaikkiruokaisen, tuuheat silmäripset, jotka estävät hiekkapölyn tunkeutumisen silmiin, kyky juoda kerralla vaikka 200 litraa vettä, jopa murtovettä, paksu turkki ja rasvakyttyrä eristämässä kuumuutta ja nestehukkaa jne. Nämä ovat tuttuja asioita meille kaikille jo lapsuudesta. Mutta ainakaan minulla ei ollut tietoa kamelin vilkkuluomista? Jos kameli saa hiekkaa silmiinsä niin alkavat sen vilkkuluomet toimia sivuttain, kuin auton tuulilasinpyyhkijät, laidasta laitaan ja pyyhkivät näin hiekan pois. Luomi on myös niin ohut, että kameli näkee hiekkamyrskyssä sen läpi, ja näyttää siis löytävän tien kuin silmät ummessa.

Olisiko siis mahdollista, että sattumanvaraiset muutokset perimän DNA-molekyylissä olisivat tuottaneet aineiston, mistä luonnonvalinta olisi tuottanut tämän kaikilla erityisominaisuuksilla varustetun ‘erämaan laivan”?

Kerran 10-vuotias oppilaani kysyi minulta kesken biologiantunnin, että “ope, onko sinun mielestäsi apina ihmisen varhainen esi-isä?”Vastasin tälle oppilaalle varsin reippaasti:”En tiedä muista ihmisistä, mutta minun ei ole.”Opettaja joutuu siis silloin tällöin opettamaan asioita, joista on itse toista mieltä, mutta tällaisista vastauksista saisi tänä päivänä varmaan potkut koululaitoksesta.

Job 12: 7-9
Mutta kysypä eläimilta, niin ne opettavat sinua,
ja taivaan linnuilta, niin ne ilmoittavat sinulle;
tahi tutkistele maata, niin se opettaa sinua,
ja meran kalat kertovat sinulle.
Kuka kaikista näistä ei tietäisi, että Herran käsi on tämän tehnyt.”



Kuva: Arkkitehti-akvarellisti ystäväni Simo Rautamäen Kanarian saarilla maalaama Erämaan laiva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti