torstai 18. huhtikuuta 2013

Uusi nimi



Olen koko tämän viikon lueskellut Ilta-Sanomien erikoislehteä - Stalin. 20 miljoonaa uhria. Se tuli myyntiin 7. 3. jolloin hirmuhallitsijan kuolemasta oli kulunut 60 vuotta. Lukiessani olen ihmetellyt, kuinka pienestä maailmanhistoria usein on kiinni. Stalin itse kertoo: " Ellei Leniniä olisi ollut, olisin pysynyt kuoropoikana ja seminaarilaisena." Ah kumpa olisikin pysynyt!

Nuorena Josifin (= tulevan Stalinin) tiedetään olleen pappisopiskelijan ja kehutun runoilijan, mutta myös agitaattorin ja ryövärin.

Kun Josif ensi kertaa tapasi Leninin (Tampereella v.1905 !) kertoo hän tästä kokemuksestaan seuraavasti: "Olin odottanut Leninin olevan "vuorikotkan kaltainen", uljas ilmestys myös fyysisesti, ei vain henkisesti. Millainen olikaan pettymykseni, kun sain nähdä aivan tavallisen, keskikokoa lyhyemmän miehen....".

Josif oli tässä kohtaamisessa muille kokouksen osaanottajille entuudestaan tuntematon rokonarpinen (isorokko) mies Gruusiasta. Hän käytti itsestään salanimeä 'Ivanovits'. Kaikilla kokouksen jäsenillä piti olla salanimi, sillä Lenin piti niistä.

Tämänkin blogin kirjoittajilla on salanimet, mutta syy niihin ei ole poliittinen, vaan ne on saatu lahjaksi. Oman nimeni historia on seuraavanlainen.

Makoilin muutama vuosi sitten olohuoneeni ikkunan edessä olevalla sohvalla katsellen huiman korkeita kuusenlatvoja, jotka huojuivat upeasti tuulessa. Ne tiesivät mitä ne olivat, mutta tiesinkö minä? Olin jo pidempään miettinyt sitä miten vaikeaa on analysoida omaa itseään; paljon vaikeampaa kuin läheisiä ystäviään. Kaipasin ohjeita. Silloin keksin esittää Luojalleni kysymyksen: "Mahtaako Raamatussa olla kaltaistani naistyyppiä, oppiakseni hänen kauttaan asioita itsestäni?" Vastaus ikään kuin laskeutui ymmärrykseeni. Kuulin sanat: "Sinä olet Salome." Muistin heti Salomesta kaksi asiaa, positiivisen ja negatiivisen. Hän oli Jeesuksen äidin sisar, Jaakobin ja Johanneksen äiti, joka yritti järjestää näille Jeesuksen serkkupojille kunniapaikat aikanaan taivaassa. Naivia, mutta äidit ovat äitejä. Toisaalta Salome oli uskollinen silloinkin kun muut olivat jo luikkineet pakoon. Kun Jeesus ristiinnaulittiin olivat Maria-äidin rinnalla ristin juurella ...Marian sisar (Salome), Maria Kloopaan vaimo ja Maria Magdaleena, sekä opetuslapsista Johannes.(Joh 19; 25).

Ilmestyskirjassa on meitä kaikkia koskeva mielenkiintoinen lupaus, mitä tulee nimiimme:" ...Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sille, joka voittaa, minä annan salattua mannaa ja annan heille valkoisen kiven ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja." .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti