perjantai 22. marraskuuta 2013

Erikoistarjouksia


Eräs tuttavani lähetti minulle tekstarin ja kysyi, enkö ollut saanut hänen sähköpostiaan, jossa hän oli pyytänyt minulta pientä tekstiä joululehteen. Hämmästyin kovasti - minne se oli saattanut joutua?
Muutaman päivän kuluttua ymmärsin avata roskapostin ja etsiä kadonnutta viestiä sieltä. Jopas siellä odottikin yllätys!
Roskaposti pullisteli avaamattomia tervehdyksiä tuntemattomilta Miioilta, Meijuilta, Jennoilta ja Jonnilta, jotka kauppasivat kaikenlaisia mahdollisia tuotteita. Lehdet olivat ylivoimaisesti suurin ryhmä: minua kehotettiin tilaamaan Gloria, Antik, ET, Koululainen, Seiska. Sitten tarjottiin rahaa erilaisissa muodoissa: neuvottiin valitsemaan nopea ja näppärä kulutusluotto, ostamaan pelikierroksia ja veikkaamaan halvalla. Tokihan roskapostiin oli päätynyt myös potenssia kohottavia ja kauneutta vaalivia erikoistarjouksia.
Löytyi sieltä lopulta myös tuttavani väärään kansioon joutunut viesti, ja asia pääsi siltä osin etenemään. Kun sitten vähän nolona paljastin tuttavalleni, että hänen viestinsä oli suodattunut roskaposteihin, hän kertoi, kuinka hänen kirkkohallitukselta saamansa viesti oli kokenut kerran saman kohtalon. Roskapostiohjelma oli heittänyt hänen virkamääräyksensä roskakoriin.

Joskus erikoistarjouksien houkutuksissa käy yhtä huonosti kuin minulle kuvan enkelikarkkien kanssa. Ostin tyytyväisenä kylämme makeistehtaalta Joulun lapsi-paketteihin konvehteja. Tarjous oli uskomattoman edullinen, kaksi pakettia eurolla. Vasta kotona tajusin, että parasta ennen-päiväys ylsi vain tämän vuoden lopulle, eikä ensi vuoden puolelle, kuten Joulun lapsi-paketin ohjeissa neuvottiin.

Jeesus tekee Johannes 10. luvussa erikoistarjouksen, jossa hän lupaa: - Minä olen tullut, että teillä olisi elämä ja yltäkylläisyys.
Hänen tarjouksensa on ainutlaatuinen, se ei tarkoita yksittäisiä tuotteita, vaan on elämänmittainen. Ihmisen elämän mitta nyky-Suomessa on naisilla keskimäärin 83 ja miehillä noin 72 vuotta. Kuitenkaan tämä lupaus ei tarkoita vain toisensa jälkeen läpikahlattavia päiviä, vaan että elämä olisi mielekästä, että siinä olisi muukin tarkoitus, kuin vain omasta hyvinvoinnista nauttiminen.
Ihmeellinen on myös Jeesuksen lupaus yltäkylläisyydestä. Hän ei lupaa elämässä tarvittavia asioita vain niukasti tai juuri ja juuri riittävästi, vaan hän tarjoaa yltäkylläistä elämää.

Hänen tarjouksessaan ei ole parasta ennen-päiväystä, vaan se on voimassa koko ajan. Tähän mahtavaan lupaukseen tarttuminen on  on kaikille mahdollista, siinä ei ole aikarajoitteita, eikä siinä luvata, että vain 500 nopeinta saa rikkaan ja kiinnostavan elämän.

Evankeliuminsa 6. luvussa Johannes kertoo vielä lisää näistä Jeesuksen erikoistarjouksista. Hänen tarjouksensa ulottuvat myös ajan rajan toiselle puolen. Jakeessa 6 Jeesus sanoo: - Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä joka antaa ikuisen elämän.
Kun opetuslapset sitten kyselevät asiasta tarkemmin Jeesus paljastaa, mistä leivästä oikein on kysymys. Hän sanoo: - Minä olen elämän leipä.
Tästä merkillisestä leivästä nousee keskustelu juutalaisten kanssa, ja se tiivistyy sanoihin: - Se joka syö tätä leipää, elää ikuisesti.
Jeesuksen antamat tarjoukset näyttävät siis vain paranevan toinen toisensa jälkeen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti