maanantai 18. marraskuuta 2013

Käyttöohjeita


Päiväkirjaa viikolta 45 Pietarissa

Tästä olisi voinut syntyä tyylikäs ruokajuttu, niin kuin kaikissa itseään kunnioittavissa blogeista löytyy, muttei sattuneesta syystä semmoista kuitenkaan tullut.
Ostimme lähikaupasta ison rasiallisen kananmunia ja ajattelimme paistella munakkaita - se olisi helppoa, halpaa, terveellistäkin. Kaivoin paistinpannun esille, otin rasvaa valmiiksi ja avasin munakotelon.
- Tyttärelläni on melkein samanlainen liesi, ilmoitin iloisena ja aloin painella kosketusnäppäimiä.
Mitään ei tapahtunut.
- Tutkitaan rauhassa käyttöohje, sanoin ja kaivoin jo etukäteen lähetetyn paperin esille. Aloin lukea ääneen: - Paina pääkytkintä ja pidä se painettuna, kunnes kuulet äänen. Samalla etu- ja takalevyjen merkin vasemmalle puolelle ilmestyy kaksi "0":a. Sinulla on 10 sek aikaa kytkeä valitsemasi levy.
Laskin paperin lieden reunalle. - Mikä tässä on pääkytkin? kysyin ja aloin painella rinkuloita.
Mitään ei tapahtunut.
Luin lisää: - Jos liesi ei kytkeydy päälle, voi lukitus(avain)näppäin olla painettuna. Vapauta painamalla avaimesta.
Ja-ha! Missähän on lukitus(avain)näppäin? Painelin taas erilaisia symbolikuvia, niin että kipeä peukaloni taipui kaarelle ja sitä alkoi särkeä.
- Haluatko tulla kokeilemaan? kysyin Salomelta ja puhaltelin kipeytynyttä sormeani.
- Ei,  en tahdo, kuului vastaus.
- Mitä sitten tehdään?
- Syödään tietysti ulkona.
No, sehän sopi minullekin. Olkoon mokoma liesi typerine käyttöohjeineen!

Jumalan antamaa kymmentä käskyä kutsutaan usein ihmisen käyttöohjeiksi. Käskyissä Jumala kertoo, miten hän tahtoisi ihmisen elävän, mitä pitäisi suojella, ja mitä karttaa. Niiden mukaan toimimalla elämä pysyy radallaan, eikä tule niin paljon törmäilyjä kuin oman pään mukaan eläessä ehkä tulisi.
Joskus vain käskyjen antamat käyttöohjeet tuntuvat kovin vaivalloisilta ja mutkikkailta. Monien mielestä ne rajoittavat elämää sietämättömästi ja tekevät sen ikäväksi ja harmaaksi. Paholaisen valhe onkin, että kaikki mikä tuntuu mukavalta, on varmasti syntiä.
Vaikka käskyt ovat kielteisessä muodossa, niiden sisältö kuitenkin on myönteinen.
Käskyjen merkitys on kuitenkin ihmisen suojeleminen. Kun käskyjen arvomaailma on ollut omalta osaltaan lainsäädön taustalla, yhteiskunta suojaa yksilöiden turvallisuutta ja puolustaa pienen ihmisen etuja.
Ehkei olisi pahitteeksi ajatella elämän käyttöohjeita myönteisessä valossa, miettiä, mistä ne puhuvat nykyajan ihmiselle, eikä heittää niitä roskiin, kuten me lieden ohjeille harmistuneina teimme.

Mitä sitten teimme kananmunille? Työnsin munakotelon tuliaisiksi selkäreppuuni, kun lähdimme Inkerinmaalle metrolla ja marsrutkalla kyläilemään. Vähän jännitin, lennänkö niiden kanssa jossain käänteessä nurin. Niin ei onneksi käynyt, emme saaneet ilman liettä tehtyä munakokkelia.


Kahvipöydässä Inkerinmaalla tarjolla kaalipiirakoita ja omenapiirakkaa.
Tästä tuli kuitenkin hieman ruokabloggaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti