maanantai 23. joulukuuta 2013

Iloa seimen Lapsesta



"Korkeudesta meitä lähestyy aamun koitto." Luuk. 1:78

Kaksivuotias lapsenlapseni oli saapunut meille hoitoon muutamaksi päiväksi. Hän hipsutti työhuoneeseeni, kurkisti ensimmäiseksi kirjahyllyn nurkkaan ja vilkaisi sitten ikkunanviereiseen kulmaukseen. Hän kulki pää kallellaan ja kumartui vielä katsomaan sängyn alle. Tässä vaiheessa jo kiinnostuin ja kysyin:  - Mitä sinä oikein etsit?
- Jeesusta, tyttö vastasi.

Hämmennyin vastauksesta ja ajatuksesta, että lapsi etsi Jeesusta mumminsa työhuoneen nurkista niin, että keskustelu katkesi siihen. Mieleeni tuli toinen kaksivuotias, jonka leikkimistä olin seurannut oman kotinsa olohuoneen lattialla. Hän istui selin aikuisiin ja jutteli leikkiessään ääneen: - Jeesus ei saa tulla meidän kotiin. Mene pois, Jeesus!

Nyt joulun aikaan puhutaan usein seurakunnan tilaisuuksissa siitä, saako joulun todellinen sankari olla mukana omissa juhlissaan. Saako hän astua koteihin siten, että joulupöydässä luetaan jouluevankeliumi tai lauletaan joulun todellisesta sanomasta muistuttava Enkeli taivaan?
Jokaisessa perheessä ja suvussa ovat omat joulutapansa. Jos niihin ei ole mahtunut kristillistä sisältöä,  löytyykö meissä rohkeutta liikauttaa  niitä hitusen verran? Ehdottaa vaikka lähtöä aattohartauteen tai joulukirkkoon!
Mikä lie sitten onkaan kullekin se luontevin ja sopivin liikahdus, jolla voisimme raottaa ovea.
Niin ettei joulun Herra jäisi aivan ulkopuoliseksi ja unohdukseen.
Joskus jo musiikin kuuntelu saattaa olla koskettavaa, ja harras hetki löytyy sävelten kautta. Itselleni kävi näin kuluneella viikolla hammashoitolassa tavallisesti ikävässä hampaidenpuhdistuksessa. Hoitajalla oli kristillinen radiokanava auki, ja tutut joululaulut alkoivat yllättäen puhutella voimakkaasti.

Olen viime viikkoina kirjoittanut ilon etsimisestä.
Jouluevankeliumi on täynnä iloa ja riemua. Sitä ei ole ole kätketty rivien väliin, eikä sitä tarvitse sen kummemmin tulkita. Enkelin viesti on selvä ja kirkas: - Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.
Samassa lauseessa mainitaan ilo-sana kaksi kertaa!
Ja mikä on iloviestin sisältö? Ilmoitus jatkuu: - Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.

Näistä sanoista löytyy ilon etsijälle syvin ja todellisin ilon lähde: Jumala itse lähestyy meitä korkeudestaan. Pyhä lapsi syntyy seimeen maailman Vapahtajaksi.
Ihmiskunta saa toivon pimeyden keskelle.

Toivotan kaikille blogimme lukijoille joulurauhaa ja pysähtymistä joulun ihmeen äärelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti