lauantai 14. joulukuuta 2013

Musiikin iloa



Joulukuu on musiikin juhla-aikaa. Erilaiset konserttisalit ja kirkot täyttyvät esiintyjistä ja kuulijoista. Kauneimpia joululauluja on kirkkojen lisäksi siirrytty laulamaan jopa huoltoasemille ja kauppakeskuksiin. Kotikyläni ostoskeskuksessa laulettu Hoosianna-hymni sai satunnaiset shoppailijatkin laulamaan  kuoron mukana.
Musiikki yhdistää, koskettaa ja vie joulua kohti.

Olen viime viikkoina kirjoittanut ilon etsimisestä. Eräänä pimeänä  joulukuun aamuna jouduin  yllättäen musiikin luoman ilon kohtaamaksi.
Olin vierailemassa poikani perheen luona, oli maanantaiaamu ja kello oli seitsemän. Heräsin siihen, että kuulin salista sellon soittoa. Se kantautui ympäri vanhaa taloa, tupaan ja peräkamareihin.
Kietaisin aamutakin ylleni ja lähdin kuuntelemaan.
Lapsenlapseni istui selloineen keskellä salia ja soitti joululaulua. Edellisiltana hän oli soitollaan villinnyt meidät isovanhemmat ja siskonsa tanssimaan Christmas Boogia: - Minä soitan teille, ja tanssikaa, niin  että voin katsella teitä!


Istahdin topatulle tuolille kuuntelemaan. Sali oli hämärä, muutama lamppu heijasti valoa pähkinänvärisestä sellosta, pianonkyljestä ja kaakeliuunista. Sellon ääni kaikui pehmeänä: "Nyt pienet tontut liikkuu…" Samassa miniäni, joka oli jo töihin lähdössä, kiirehti pianojakkaralle ja sanoi, että hän voisi säestää. Niin äiti ja tytär yhdessä alkoivat soittaa joululaulua. Miniän pianosäestys teki soiton täyteläiseksi, sello ja piano kulkivat kuin käsi kädessä.

Minua alkoi aivan itkettää ilosta. Kaikki oli niin kaunista: kahden soittajan luoma musiikin kudelma, laulava, iloinen sointi aamuhämärässä. Lapsenlapsen varma jousikäsi, se että hänkin oli omalla vuorollaan sukupolvien ketjussa löytänyt soittamisen ilon.

Psalmien kirja on täynnä musiikin iloa. Vähän väliä siinä toistuvat kehotukset soittaa ja laulaa Herralle.
"Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa!" tai "Laulakaa Herralle uusi laulu! Laula Herralle, maa, laulakaa Herralle maan asukkaat!"

Siinä varhaisessa aamuhetkessä sain kokea musiikin synnyttämää iloa, sain tuntea välittämistä ja ottaa vastaan osani  soiton lahjasta.

Ehkä tämän joulun aikaan kun laulamme joululaulun - yhdymme joulukirkossa Enkeli taivaan-virteen -osaisimme ojentaa sen lahjana itse joulun Lapselle.


1 kommentti:

  1. Ilo Herrassa on meidän väkevyyteme.
    Erikoisesti nyt Jouluna saamme iloita evankeliumin sanomasta. Evankeliumihan on sama asia kuin, ilouutinen, tai ilosanoma. Tässä mielessä kumpa meillä oisi Joulu ainainen. Terv. Debora

    VastaaPoista