maanantai 3. helmikuuta 2014

Onko se kauneus katsojan silmässä?






Sain joulun alla kotiini katseltavaksi komean kirjan, joka tuli kohisten markkinoille jo muutama vuosi sitten. Syykin tämän kirjan painattamiseen ja valmistumiseen oli kohisuttava. Siinä nimittäin annettiin arvo arvottomalle !!

Miina Savolaisen "Maailman ihanin tyttö" ilmestyi vuonna 2008. Hänen käsialaansa ovat kirjan valokuvat ja tekstit. Käsittämättömän kaunis taidegrafiikka on Pia Långin.
Kirja kertoo kasvutarinan. Se kertoo näkyväksi tulemisesta ja itsensä hyväksymisestä. Se kertoo kymmenen lastenkodissa varttuneen tytön kasvamisesta kohti itsensä hyväksymistä. Kasvu tapahtuu Miinan  heistä ottamien satumaisen kauniiden kuvien kautta. Kuvissa nuoret ovat saaneet nähdä itsensä vahvoina ja ehjinä. Siksi kirjan kuvia kutsutaan voimaannuttaviksi valokuviksi.

Kirjan esipuheessa kerrotaan, että kirja on tarina näkyväksi tulemisesta. Vaikka kertomus on näistä kymmenestä tytöstä, niin mielestäni se on samalla kertomus meistä kaikista. Meillä itse kullakin on varmasti jossakin kohtaa elämää ollut kokemusta hylkäämisestä ja tunnetta arvottomuudesta. Mitä nuorempina nämä tunteet ovat meissä päässeet syntymään, sitä syvemmät juuret ne meissä ovat ehtineet kasvattaa. Ja kuitenkin jokaisella meistä on oikeus kokea olevamme - Jumalan luomuksina - maailman ihanimpia.

Koulutyössä aikanaan tuo arvon antaminen lapselle oli kaikkein tärkein pedagoginen avain lapsen itsetunnon ja tasapainon saavuttamiseen. Oli etsittävä se lukko, joka oli ensin avattava, jotta lapsi pääsi kasvamaan vapaasti ja onnellisesti omaksi itsekseen. Ihmisyyttä meissä 'voimaannuttavan kuvan'  lähimmäisestä voi siis ottaa kameralla, kuten Miina teki, mutta yhtä hyvin sen voi maalata myös sanoin.

Kotimme huoneentaulussa lukee:
" Arvoa oma tilasi, anna arvo toisellekin." Se on viisas lause, mutta ei se seinällä mitään auta, ellen sitä itse noudata. Tässä on ainakin minulla parannuksen paikka - näin uuden vuoden alkutaipaleella.

Tätä arvonantoa ja ihailua jaetaan ylitsevuotavasti Raamatussa, Laulujen laulu- nimisessä osiossa. Sitä lukiessamme saamme jokainen asettua  palvotun ja rakastetun asemaan. Vaikka tämä kirja on selkeästi kuvaus miehen rakkaudesta naiseen, on sen suuri salaisuus siinä, että se samalla kuvaa Jumalan rakkautta kansaansa Israelia kohtaan, sekä Kristuksen rakkautta jokaista luotua 'lastaan' kohtaan.
Laulujen laulun peruspoljento soi näin:
.....Kaunis sinä olet... sinä olet kaunis armaani... kuinka kaunis sinä olet rakkaani... olet lumonnut minut... kuinka ihana onkaan sinun rakkautesi. Ja kaiken päätteeksi siellä sanotaan:
"Minä olen rakkaani oma = I am my beloved."

Rakastaa ja olla rakastettu. Uskon, että jos rakkautta jakaa lähimmäisiinsä, vuodattaa sitä, saa myös itse sitä vastaanottaa.

Kummatkin tässä blogissa käyttämäni kuvat ovat kirjasta Maailman kaunein tyttö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti