maanantai 7. heinäkuuta 2014

Hetket jotka jäävät


Pari iltaa sitten uutistenlukijanainen ja säätieteilijä-Joonas tulivat maininneeksi, että Yle Uutisten nettisivuilla keskustellaan ihmisten riparimuistoista otsikolla Hetket jotka jäävät.
Silloin Joonas kysyi naiselta, minkälainen sää oli ollut tämän riparilla. Nainen muisti, että oli ollut kovin sateista niin, että sadetakkeja ja sateenvarjoja tarvittiin. Joonas puolestaan kertoi, että hänen vaellusriparillaan Lapissa säät olivat päinvastoin olleet helteiset.

Tuntui jännältä, kun Yle Uutisissa yhtäkkiä käytiin kevyttä  keskustelua rippikoulusta. Ensinnäkin selvisi, että kumpikin ruudussa olleista oli käynyt riparin ja heille oli jäänyt siitä ihan rennot ja nähtävästi mukavat muistot.
Meillä Suomessa kun puhutaan niin valitettavan harvoin uskontoon liittyvistä asioista  muiden asioiden lomassa.

Tuttu Japanin lähetti kirjoitti  aivan erilaisesta suhtautumisesta siitä, miten Japanissa uskonnoista puhutaan. Kopioin hänen kirjeestään kohdan tähän.

Japanin valtakunnallisissa radiouutisissa kerrottiin seuraavaa: "Paikkakunnalla pidettiin aamulla muistotilaisuus fugu-kaloille. Temppelin alttarille oli asetettu kolme ja puoli kiloa painava fugu. Muistotilaisuuteen kokoontuneet kalastajat, kalakauppiaat ynnä muut asianosaiset kävivät vuoron perään sytyttämässä suitsukkeen kalan edessä ja rukoilivat talven aikana pyydystettyjen ja kallisarvoisen elämänsä menettäneiden fugujen sieluille rauhallista ikiunta"
- Tämän tapaisia uutisia luetaan radiossa ja televisiossa vähän väliä. Mitä erikoisimpia uskonnollisia riittejä on olemassa. Niitä ei suinkaan hävetä, vaan niistä tiedotetaan kaikkien muitten uutisten lomassa samalla asiallisella äänensävyllä kuin vaikkapa pääministerin haastattelutunnista.

Kunpa Suomessakin voitaisiin löytää jotain samaa mutkattomuutta uskontoon suhtautumisessa. Jospa se voisikin olla osa tavallista elämää muiden asioiden joukossa.
Tämä Yle Uutisten riparimuistelukehotus oli jo pieni askel siihen suuntaan.

Siitä innostuneena kaivoin tiedostoista esille oman muisteluni tasan 50 vuoden takaa. Olen kopioinut sen suoraan päiväkirjani sivuilta. Jos lukijaa sattuu kiinnostamaan 15,5 vuotiaan monenlaiset kiihkeät tuntemukset, niin tekstin voi napauttaa esille sivupalkin Riparimuistoja-sivulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti