sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Maan korvessa


Olimme pikkupoikien kanssa metsäretkellä. Toinen pojista oli tuntevinaan reitin ja juoksi innoissaan muiden edellä. - Kyllä minä tiedän, minä osaan! hän huuteli olkansa yli.
Jossakin vaiheessa pikkumies kuitenkin löytyi taimikon keskeltä, sillä polku oli huomaamatta kadonnut näkymättömiin.
Välillä pikkuveli oli takertunut jalastaan kivikkoon, emmekä meinanneet saada saapasta millään irrotetuksi. Samoin jouduimme kiskomaan isoveljen puunkolosta, hän kun oli takertunut vaatteistaan oksanhankaan.





Kun seurasin pikkupoikien menoa, jostain mielen pohjukasta nousi vanha  John Bunyanin kirja Kristityn vaellus. Kirja on yksi kaikkein suosituimmista englanninkielisistä kirjoista, joka on käännetty 200 kielelle. Bunyan (1628-1688) oli englantilainen kattilanpaikkaaja, joka innostui vaimonsa kapiokirstusta löytämistään hartauskirjoista niin, että hänen elämänsä muuttui rajusti. Hän alkoi saarnata ilman saarnalupaa ja joutui uskonnollisten mielipiteittensä takia vankilaan.
Vankilassa oleminen oli kuitenkin  merkittävää hänen kirjallisen tuotantonsa kannalta, sillä siellä ollessaan hän kirjoitti Kristityn vaelluksen. Ainoa kirja, jota hän vankilassa luki, oli Raamattu, ja sen kieli siirtyi hänen omiin kirjoituksiinsa.

Kristityn vaellus on vertauskuvallinen kertomus Kristityn (Mr. Christian) elämästä. Siinä Kristitty jättää perheensä ja lähtee Turmion kaupungista ja pyrkii kohti taivaallista. Kirjan keskeinen motiivi on kilvoittelu kohti pelastusta. Kertomuksen alussa Kristitty tapaa Evankelistan, joka opastaa hänet matkaan ahtaan portin kautta. Tie mutkittelee, sillä tiellä pysyminen on hankalaa, välillä se katoaa kokonaan. Kristititty on hukkumaisillaan Epäilyksen suohon, nukahtaa synnin uneen, harhautuu oikealta polulta ja joutuu Toivo-ystävänsä kanssa Epätoivo-nimisen jättiläisen vangiksi. 
Matkallaan Kristitty tapaa joukon ihmisiä, joiden nimet hauskasti kuvaavat heidän luonteenpiirteitään. Ihmisiä on mukana matkalla melkoinen kavalkadi: löytyy Itsepäinen, Taipuvainen, Apu, Maailmanviisas, Hyvä tahto, Selittäjä, Tekopyhä, Ymmärrys, Rakkaus, Tyhmä, Laiska, Pöyhkeä ja monta muuta tyyppiä.

Onko sitten Kristityn vaelluksella vielä sanottavaa tämän ajan ihmiselle? 
Jos tämä klassikkokirja kiinnostaa, voit päätellä kirjan ajankohtaisuuden itse kurkistamalla netissä olevaan kuvitettuun ja tulostettavaan PDF-versioon, joka löytyy osoitteesta www.elisanet.fi/~y619756/pilgrim/
tai kuuntelemalla kirjaa MP3-äänikirjana tai sen luentaa youtubista. 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti