sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Löytöjä sormituntumalla


Olen kirjoittanut pitkin kevättä kirjahyllyn siivoamisesta. Jatkan vielä kirjoista, ja tänään hehkutan hartauskirjallisuutta. Olen vasta viime vuosina löytänyt vanhojen kirkkoisien tekstejä ja ihmetellyt sitä syvää viisautta, joka niihin kätkeytyy. Puhe on punnittua, sanoista löytyy paljon viisautta. Tekstit ovat usein syntyneet pitkien prosessien ja raskaitten elämänkohtaloitten kypsyttäminä.
Erityisesti olemme Salomen kanssa nauttineet Lutherin teksteistä. Olemme matkoillamme lueskelleet ja nauttineet niitä aamupalaksi. Lutherin elämänläheisyys ja huumori yllättää,  hän tulee inhimillisyydessään lähelle tähän päivään.

Eräällä ystävälläni, Marjatta-rovastilla, on tapana kuljeskella kirjahyllynsä edessä, sulkea oikein silmänsä ja ojentaa kätensä hyllyä kohti. Hän on valinnut kirjan sormituntumalla huokaisten ylöspäin ja luottanut siihen, että käteen osuneessa kirjassa on jotain tarpeellista juuri siihen hetkeen.
Usein on käynytkin niin, että seuraavassa raamattupiirissä on puhuttu jostain asiasta ja Marjatta on saattanut sanoa: - Juuri eilen kun ojensin käteni taas kirjahyllyä kohti, niin käteeni annettiin kirja, joka kertoi samasta asiasta, mistä nyt puhumme.
Ja niin hän on voinut jakaa kirjan tarjoaman näkökulman meidän kanssamme.

Itselleni käteen "annettiin" pari päivää sitten Kotien rukouskirja (Lasten Keskus), jonka ilmestymisestä on kohta 25 vuotta. Seurakunnat jakoivat kirjaa koteihin esim. kastetilaisuuksissa.
Selailin kirjaa ja mietin, miten tämäkin hyvä kirja oli aivan unohtunut hyllyn kätköihin. Löysin erilaisiin juhliin ja arjen asioihin liittyviä syvästi koskettavia rukouksia.
Kopioin tähän osia itsenäisyyspäivään liittyvistä rukouksista, mielestäni ne sopivat hyvin myös näin Suomen eduskuntavaalipäivänä 19. 4.

Kiitos vapaudesta ja vastuusta
Jumala, kansojen Herra.
Tänään kiitän sinua kotimaastani ja sen vapaudesta.
Kiitos vapaudesta päättää itse omista asioistamme;
vapaudesta matkustaa minne haluamme,
vapaudesta sanoa ilman pelkoa mitä ajattelemme;
vapaudesta kokoontua kuulemaan sinun sanaasi 
ja rukoilemaan Sinua.

Auta minua näkemään vapauteen sisältyvä vastuu.
Kiitos, että olen vapaa tekemään hyvää lähimmäisilleni. 

Jumalamme, Luojamme.
Kiitämme Sinua menneistä sukupolvista.
Kiitos kaikista ihmisistä, jotka ennen meitä 
ovat työllään rakentaneet tätä maata.

Rukoilemme maamme kaikkien asukkaiden puolesta:
anna johtajille viisautta ja rohkeutta tehdä
oikeita päätöksi;
anna isille ja äideille rakkautta lapsiinsa;
anna nuorille rohkeaa luottamusta elämään;
anna lapsille turvallisia ihmisiä lähelle.

Auta meitä kaikkia näkemään oma paikkamme
ja vastuumme sukupolvien ketjussa.




  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti