lauantai 20. kesäkuuta 2015

Muilla juhannus - meillä 'sunnahuj'.

Suomi matkusti torstai-iltana mökeille, me tulimme sieltä pois; siitä otsikkoni. Se tuntui ensin nurinkuriselta, mutta koska emme jaksaneet jäädä nuorisomme juhannusjuhlillekaan, oli se viisain vaihtoehto - ja oikeudenmukaisin. Oli heidän ja heidän ystäviensä vuoro hallita kauniilla rantapalstallaan. Me eläkeläiset voimme olla siellä milloin vain.

Ostimme kotimatkalla 164-sivuisen Ilta-Sanomien juhannuspainoksen. Siinä oli kylläkin vain kokonaista yksi juttu, kaiken hömpän keskellä, jonka painoin huumorilla mieleeni.Se oli tällainen:
" Kaksi suomalaisten onnettominta juhlaa ovat kodittomien joulu ja mökittömien juhannus. " (Antti Kauppinen Itä- Hämeessä).

Magdaleena-ystäväni järjesti minulle syvän juhannuskokemuksen edellisessä blogikirjoituksessaan - viemällä minut Sakari Topeliuksen sanojen siivin 1950-lukuni toivoa, isänmaanrakkautta, kiitollisuutta ja tulevaisuudenuskoa pursuvaan Suomeen - tuttuakin tutumman kansanlaulun sanoin. Ajatella, että tuollaista sai silloin julkisesti mieskuoro laulaa - ja jopa koululapset juhlissaan.
Kiitos sinulle 'Magge' ja kiitos Zachris-sedälle tietysti myös - isänmaanrakkaudestaan ja ihanista saduistaan.                   
" Oi Herra intoa anna - ain' maatamme rakastamaan?"

Kuva: Lastenlapsia mökkimaisemassa.

Modernimman,  mutta ei vähäisemmän sydäntemme suurten tunteiden tulkin, on Suomi saanut Anna-Mari Kaskisesta. Kyllä maistui makealta lukea puhelimeeni tullut juhannustervehdys tänne rivitalonpäätyymme, jonka sain suloiselta hepreankielenopettajaltani. Jaan sen tässä kuin juhannuksen jälkilöylynä - ja onpa tänään vielä kesäpäiväntasauksenkin hetki. Ei pääty kesä juhannukseen - vaikka niinkin useille suomalaisille käy - ja liian monilla päättyy siihen myös koko heidän elämänsä. Herra armahda meitä !

A-M Kaskinen
 
"Kumarru matalalle, 
kumarru varoen.
Nähdä voit keltaiset liekit, 
keskellä vehreyden.
Niitty jo puhkeaa tanssiin, 
vihreys verhonaan.
Kätketty lapsuuden kesäkuu - 
on päivänkakkaraan.

Kumarru matalalle, 
kumarru varoen.
Aurinko laskeutui tänne,
sinulle hymyillen."





 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti