tiistai 12. tammikuuta 2016

Tässä lukko - missä avain?

Kun tähän ikään pääsee, huomaa ulos lähtiessään hokevansa:- " rillit, lompakko, avaimet, puhelin ... rillit, lompakko, avaimet, puhelin...".
Eräs loistava suomalainen naiskoomikko on tähän hokemaan tehnyt koreografiankin, jonka näin  televisiossa. Se oli lystikäs, mutta samalla - ah miten totta! Itseäni ei naurata, jos jonkin näistä unohdan..

Kolmivuotiaamme on rakastunut avaimiin. Täällä hänen mummolansa seinällä on eräs meille arvokas suuri avain ja juuri sen hän haluaisi leikkeihinsä. Ei kelpaa kun sanon, että hänen omassa punaisessa  käsilaukussaan on kokonainen nippu erikokoisia avaimia.( ne avaimet,  joista kukaan perheessä ei tiedä mihin lukkoon ne aikanaan ovat sopineet).
Mutta se iso avain, jota emme leikkeihin anna - sen historian tietää koko suku.

Oli jouluaaton aatto 1932 Savossa.Vastavihitty nuoripari, anoppi ja appeni, oli linja-autolla tulossa jouluostoksilta Mikkelistä. Mummo oli koko päivän ollut tuvassa leipomapuuhissa. Mutta - ison uunin jatkuvasta lämmöstä olivat kesällä tehdyn remontin aikaiset vernissarätit vintillä saaneet sen verran kylkiinsä  kuumuutta, että olivat siellä itsekseen syttyneet palamaan. Paloa ei tuvasta huomattu, mutta linja-autolla kylää lähestynyt nuoripari näki valtavan savupilven, joka nousi heidän talonsa katolta. Mitään ei voitu tehdä. Koko talo meni - mieheni mummola. Siitä jäi vain tuo avain, joka on haikea muisto tuosta sukuumme liittyneestä tragediasta..

Muistan  lukioikäisenä lukeneeni  A. J. Croninin kirjan " Taivasten valtakunnan avaimet."  
(Kirjat-sivulla on  siitä Magdaleenan tekemä kirja-arviointi. Julkaistu 23. 7. 2013)

Tarvitaanko taivaaseen menoon todellakin avain tai jopa useita sellaisia?  Onko Raamatussa tällainen ohje ja esiintyykö siellä todella sana 'avain'? Muistan kyllä joskus nähneeni maalauksen, joka esitti apostoli Pietaria, jolla oli käsissään suuri avain. Googlesta yhden tällaisen kuvan hänestä löysinkin. Tämän kuvan kerrottiin olevan romanialaisen ikonin ja siinä Pietarilla  todella näkyy olevan käsissään jopa kaksikin suurta avainta.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen sanoneen Pietarille mm. näin:. Matt 16:19
 " Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, on oleva sidottu taivaissa ja minkä sinä päästät maan päällä, on oleva päästetty taivaissa."

 Juutalaisilta ystäviltäni olen kuullut, että tässä jakeessa esiintynyt sana "sitoa" tarkoittaa samaa kuin "kieltää" ja sana "päästää" tarkoittaa sanaa "sallia" eli - minkä sinä (Pietari) kiellät maan päällä on kielletty taivaassa ja minkä sallit... jne.
Entä miksi juuri Pietarilla on nuo avaimet? Tähän antaa selityksen Jeesuksen puheen alku samassa evankeliumissa: Jae 18
"Minä sanon sinulle: sinä olet Pietari. Tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani ja tuonelan portit eivät sitä voita." 

  Ja seurakuntahan on siellä, missä kaksi tai kolme on koolla Hänen nimessään...
   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti