tiistai 26. tammikuuta 2016

Viimeinen juna Moskovaan




Näin tammikuun lopulla vietetään Vainojen uhrien muistopäivää.
Vaikka mielellämme suljemme silmämme ikäviltä asioita, niin vaino ei ole maailmasta hävinnyt minnekään. Tällä hetkellä esim. kristittyjä vainotaan ja surmataan enemmän kuin koskaan.
Vainoista suurimpana nousevat  kuitenkin juutalaisvainot 2. maailmansodan aikana.

Kirjassaan Viimeinen juna Moskovaan René Nyberg kertoo juutalaisen sukunsa vaiheista 1900-luvun alusta lähtien. Nyberg on tehnyt pitkän diplomaatin uran, hän on toiminut mm. Moskovan suurlähettiläänä sekä Berliinissä. Hän on äitinsä puolelta juutalaista Tukazierin (Tokazier) sukua. Samaan sukuun kuuluu monien tietämä pianotaiteilija Hillel Tokazier, joka on René Nybergin serkku.

Kirjassa seurataan kahden juutalaisen naisen kohtaloita: Renén äidin Feigen (Fanny) sekä äidin latvialaisen Mascha-serkun.

Nuori Feige rakastui veljiensä urheilijaystävään, Bruno Nybergiin. Rakkaus ei ollut perheen mieleen ollenkaan, siitä oli järkyttävät seuraukset.  Isä Meier lähetti Feigen serkkunsa Maschan luo Riikaan, jotta hän olisi unohtanut rakkautensa kohteen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Feige meni Brunon kanssa naimisiin elokuussa 1937. Isä lähetti välittömästi poliisit perään ja väitti, että tytär oli kavaltanut rahaa perheen liikkeen kassasta. Kun poliisit saivat tyttären kiinni, tätä pidettiin kotiarestissa viikkokausia. Kun Feigen mieli ei kuitenkaan muuttunut, niin hän sai palata kotiinsa, mutta koko suku katkaisi täysin välinsä häneen. Niin kauhea häpeä oli tyttären avioliitto kristityn miehen kanssa.

(Samanlaisesta kunniamurhasta kerron kirja-arvostelussa Imaamin tytär. Kirjassa pakistanilaissyntyinen Hannah joutuu sukunsa hylkäämäksi ja vainoamaksi kristinuskon takia. Katso Kirjat 2016-sivulta!)

Mascha-serkunkin elämä muuttui rajusti, kun hän  pakeni viulistimiehensä, Josefin, kanssa Riiasta saksalaisten vallattua sen. Riian asemalla oli vain joitakin junia lähdössä itään, joten paikkoja oli vähän. Nuorempi sisko olisi ollut myös lähdössä, mutta pienen vilustumisen takia äiti ei päästänyt häntä. Myös Josefin sisko, siskon aviomies ja lapsi olisivat olleet lähdössä samalla junalla, mutta he myöhästyivät. Viimeinen juna Moskovaan lähti.
Kukaan muu riikalaisesta suvusta Maschan lisäksi ei jäänyt vainoissa henkiin.

René Nybergin kirja on päähenkilöiden raskaista elämänkohtaloista huolimatta nautittavaa luettavaa, koska Nyberg kertoo kiinnostavasti sitoen yksilöiden elämän yleiseen poliittiseen tilanteeseen. Hän on kosmopoliitti, hänellä on erinomainen kielitaito, laajat politiikan tiedot, ja hän on tehnyt runsasta tutkimusta sukunsa  vaiheista.
Serkukset Feige ja Mascha Esplanadilla 1930

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti