lauantai 9. tammikuuta 2016

Kasvattamiseen tarvitaan koko kylä



Joulun jälkimainingeissa minua alkoi puhutella postikortti Erfurtin tuomiokirkon alttaritaulusta. Alttaritaulun on maalannut  Lucas Granach,  ja kuva esittää Jeesus-lasta ja Mariaa yhdessä Pyhän Katariinan ja Pyhän Barbaran kanssa.
Kun ostin kortin, minua puhutteli kuvassa se, miten kolme naista oli asettunut yhden lapsen ympärille seurailemaan häntä.  Todellisuudessa Katariina ja Barbara elivät vasta 200 vuotta Jeesus-lapsen syntymän jälkeen, eivätkä koskaan kohdanneet.

Katariina oli legendojen mukaan oppinut nainen, joka filosofiaa opiskellessaan oppi tuntemaan Jumalan. Hän vaikutti lähiympäristössään niin, että jopa 200 filosofia kääntyi. Tarinan mukaan hänen vaikutuksensa oli suuri: minne tahansa hän menikin, hän levitti  nopeassa tahdissa kristinuskoa, kunnes joutui mestatuksi.
Pyhä Katariina tunnetaan opiskelijoiden ja oppineiden naisten suojelupyhimyksenä.

Pyhä Barbara on yllättäen tykistön suojelupyhimys. Hänen julma isänsä sulki  kristityn tyttärensä torniin, josta tämä vapautui vasta salaman iskettyä rakennukseen. Kun isä lähti ajamaan tytärtään takaa, niin salama iski myös isään. Vaikka Barbara pelastui isänsä kynsistä, hänetkin surmattiin myöhemmin uskonsa tähden.

Kun katselen kortin kuvaa,  ajattelen, miten erilaisia ihmisiä tarvitaan kasvavien lasten ja nuorten ympärillä. Vaikka kuvan tilanne on täysin fiktiivinen, voidaan ajatella, että Pyhän Lapsen lähellä oli henkilö, joka oli pohtiva ja viisas. Toinen naisista oli niin rohkea uskonsa  puolesta, että jopa tykkimiehet ovat myöhemmin häntä arvostaneet.

Jeesuksen lapsuusvuosista ei ole paljon tietoa 12-vuotiaana hänen tekemänsä temppelikäynnin lisäksi. Raamatussa kerrotaan niistä vain lyhyesti. Luukas sanoo  2: 52, että Jeesukselle karttui ikää ja viisautta; Jumalan ja ihmisten suosio seurasi häntä. 

Näin vuoden alussa voimme hetken miettiä oman lähipiirimme lapsia.
Voisimmeko omalla persoonallamme tuoda jotain lisää jonkun kasvavan ihmisenalun elämään? Vaikka se ei kovin erityistä olisikaan, voisimme olla lähellä tai ainakin kuuloetäisyydellä lapseen tai nuoreen. Kun olemme onnistuneet luomaan häneen luottamuksen hyvinä yhteisinä hetkinä, niin ehkä vaikeina aikoina (joita kukaan ei onnistu välttämään) neuvova tai lohduttava sanamme otettaisiin vastaan.

Afrikkalainen sananlasku sanoo, että kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Vaikka et ole Pyhä Katariina tai Pyhä Barbara, olet arvokas omana itsenäsi! Katso ympärillesi (kuten kuvan nainen ulos ikkunasta): näkyykö ketään? Olethan tärkeä henkilö lähellä olevien elämässä.







   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti