sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tre kronor - ja muuta jännää.

Tältä varmaan näytin sinä perjantai -iltana kun minun oli määrä mennä 'silmiksi' Kertsille (=Gospel Kafehen), jossa kuullun mukaan 40 villiä yläasteelaista laittaa paikkoja säpäleiksi nuorisotiloissa.

 Kruunua olen yrittänyt laittaa päähäni - vallan merkiksi, hymyilläkin yritin, mutta käsivarret huusivat apua.
(Taideteos on silloisen 5-vuotiaan tyttäränpojan onnittelukortti eräänä äitienpäivänä.)
Tulimme paikalle kello kuusi. Neljä miestä oli tullut sinne jo ennen meitä, sillä ensimmäiset nuoret tahtovat tulla sisään jo vaikka kuinka varhain. Nyt ei ollut muita kuin ne neljä miestä - mutta  tällä kertaa myös neljä naista, jotka olin agitoinut turvakseni.

Sitten aloimme odottaa. Odotimme ja odotimme, kokonaisen tunnin. Ei ketään, mikä oli kerta kaikkiaan harvinaista. Seitsemän jälkeen kaksi konkariamme lähti kylille kävelemään ja katsastamaan, missä kaikki heidän 'asiakkaansa' oikein luurasivat.
 Puoli tuntia kului tuloksetta, sitten kävi ovi. Mutta mitä näimmekään: miehet olivat tuoneet tullessaan noin 50-vuotiaan miehen. Siinä kaikki. Saimme kuulla, että hän oli seuraavana päivänä kirkon messussa esiintyvä laulusoloisti, joltakin toiselta paikkakunnalta. Hän oli kysynyt miehiltä onko kylällä nettikahvilaa, ja sai kuulla, että ON - Gospel Kafe ja siellä toisen miehen puhelin, jolla pääsi nettiin.

 Tämä mies ei rikkonut ovia, mutta kävi ilmi, että hänen omassa sisimmässään oli paljon hätää (kelläpä meillä ei olisi) ja niinpä me kaikki kahdeksan aikuista saimme käydä häntä kuulemaan ja ehkä myös auttamaan..
Puoli kahdeksan maissa alkoi tulla nuoriakin - aina muutama kerrallaan; rauhallisia ja mukavan tuntuisia. Ennen kun meidän 'tyttöjen' oli määrä lähteä, lauloi muusikkovieraamme muutaman gregoriaanisen laulun - meille ja niille yli kymmenelle todella mukavanoloiselle nuorelle, jotka olivat kokoontuneet kaareen osallstuakseen pian alkavaan tietovisaan..Mutta - missä kaikki kiljunta ja paikkojen hajoittaminen?

Viimeinen tietokilpailukysymys, jonka ennen lähtöä kuulimme oli tämä:
-  Mikä on Ruotsin jääkiekkojoukkueen tunnus heidän lätkäpaidassaan ? (Tre kronor)
- Mistä tuo symboli on peräisin? (Itämaan tietäjät)
Enpä olisi näitä tiennyt. Aina sitä oppii, kun vain uskaltaa lähteä liikkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti