lauantai 2. heinäkuuta 2016

Kultaomenia hopeamaljassa


Kesäkuussa vietettiin Salomon nimipäivää, ja siitä ajatukseni siirtyivätkin Raamatusta tuttuun kuningas Salomoon ja Sananlaskujen kirjaan, joka yhdistetään hänen  nimeensä.

Sananlaskut kuuluvat heprealaiseen viisauskirjallisuuteen, joka on nykyisin aika tuntematon kirjallisuuden laji. Raamatun kirjoista samaan ryhmään kuuluvat myös Job, Saarnaajan kirja ja Laulujen laulu.
Mitä viisaus oikein on? Tarkoittaako se laajaa tietomäärää tai korkeaa älykkyysosamäärää?
Raamatun mukaan viisautta on kyky tehdä jokapäiväisessä elämässä Jumalalle mieleisiä päätöksiä, jotka näkyvät ihmisen valinnoissa ja käytöksessä. Hän valitsee, tahtooko rakastaa Jumalaa ja käyttäytyä lähimmäisiään kohtaan ystävällisesti.

Jaakob 1:5 kertoo, että Jumala antaa viisautta niille, jotka sitä pyytävät häneltä.
Sananlaskut 9:10 muistuttaa, että Herran pelko on viisauden alku. Jumala on siis kaiken viisauden takana. Se ei ole ihmisen fiksuutta tai kekseliäisyyttä, eikä se ole riippuvainen ihmisen iästä ja lahjoista. Todellinen viisaus on paljon syvempää, sillä sen juuret ovat rakkaudessa.

Sananlasku on lyhyt, yleisesti hyväksytyn totuuden sisältävä lauselma, joka on tehty nasevaksi ja muistettavaksi. Usein sen tehostamiseksi käytetään kielen keinoja kuten esim. liioittelua, vertauksia tai personifikaatiota.
Sananlaskut kertovat mm. siitä, miten ihmiselle useimmiten käy, jos hän elää Jumalalle kuuliaisena, esim. "Tuo kaikki hankkeesi Herran eteen, niin suunnitelmasi menestyvät." Sananl. 16:3.
Monet sananlaskut vakuuttavat, että Jumalaa kunnioittaville käy hyvin. Ei voi kuitenkaan odottaa, että rikkaus, onni ja helppo elämä olisivat automaatio uskovan elämässä. Tästä on hyvänä esimerkkinä Jobin kärsimyksistä kertova kirja, joka myös luetaan kuuluvaksi Raamatun viisauskirjoihin.

Jotkut sananlaskut liittyvät Israelin olosuhteisiin esim. Sananlasku 25:24 "Parempi katolla taivasalla  kuin talossa toraisan vaimon kanssa". Israelilaisissa taloissa tasakatoilla oleskelu oli tavallista,   suomalaisella  harjakatolla se olisikin vaikeaa. Ehkä sananlaskun voisikin leikillisesti kääntää nykyaikaan vaikkapa näin: "On parempi asua ahtaassa autotallissa kuin tilavassa talossa ankean vaimon kanssa".
Sisältö on tietysti tärkein: pitää olla tarkkana aviopuolison valinnassa, ettei joudu katon kulmalle!
Siispä: Kultaomenoita hopeamaljassa ovat oikeaan aikaan lausutut sanat. Sananl. 25:11




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti