tiistai 15. marraskuuta 2016

Nimellä on merkitystä.


Olohuoneemme pöydälle ilmestyi alkusyksystä kirja, jonka nimikin sai minut hyvälle tuulelle. Tämän teologian maisteri Riitta Lemmetyisen uusimman mietekirjan nimenä oli - Tuon taivaallista. Huvituin huomatessani, että nämä kaksi sanaahan voi lukea (ainakin) kahdella tavalla - joko niin, että "en ymmärrä tästä asiasta tuon taivaallista" tai sitten niin, että tämä kirja tuo sinulle jotakin, joka on kotoisin oman ymmärryksemme yläpuolelta, taivaista. Ja näinhän se toikin. Upea teksti, upeat kuvat.
Nuo kaksi tapaa kokea tuo kirja, eivät kuitenkaan välttämättä ole toisiaan poissulkevia. Vaikka kirja toisikin sinulle 'tervehdyksiä taivaista', saatat silti joutua toteamaan, ettet ymmärrä näistä jutuista 'tuon taivaallista'. Onneksi Anna-Mari Kaskiselta on ilmestynyt muutama vuosi sitten samankaltainen mietekirja, jonka nimenä on "Nyt näen".

Nimellä on merkitystä.
Kun poikamme syntyi, yli 40 vuotta sitten, annoimme hänen toiseksi nimekseen suvussa kulkevan nimen: isoisä Paul, poikansa nimi Paavo ja meidän vauvamme toiseksi nimeksi tuli samaa kaavaa käyttäen, Paavali. Pienenä tämä nimi oli tietysti ihan ok, mutta odotin jo murrosiässä milloin hän ilmoittaa katkeruutensa mokomasta nimestä ja halunsa vaihtaa sen. Ja sitten se päivä koitti. Hän oli kyllä silloin jo paljon yli murrosiän - kolmissa kymmenissä. Hän soitti, kertoi päätöksestään ja ilmoitti:
"Haluan, että se kirjoitetaan kaksoisveellä = Paawali." Nimellä oli siis hänelle väliä - ja yllätyksekseni hänen kohdallaan tämä 'väli' olikin arvokasta.

Kun minä monen elämän kolhun ja omankin kompurointini jälkeen aloin nähdä, makailin kerran arkisesti olohuoneen sohvalla ja kävin miettimään, miksi omat vanhempani olivat antaneet minulle juuri ne nimet, joita olen joutunut napisematta kantamaan. Kysäisin siinä maatessani Abba- Isältäni ketä naistyyppiä minä Hänen sanelemassaan kirjassa edustan; minkä nimen olisin ikään kuin Häneltä saanut... sain pikapostissa korviini toimitetun vastauksen: "Sinä olet Salome."
Olipa sitten jännittävää tutustua saman nimisiin sisariini Ison kirjan lehdiltä. Joten tällä nimellä pidän blogia Magdaleenan (mistä nimi?) kanssa ja se nimi on käytössä myös hepreantunneillamme. Kiitos nimestä, kuin myös näkemisestä, niin henkisestä kuin fyysisestäkin, sillä myös silmäni on parantumassa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti