lauantai 12. marraskuuta 2016

Eräs aamu ja kaikki elämän illat



Kaikenlaisia aamuja niitä onkin! 
Keskiviikkoaamuna heräsin viideltä katselemaan vaalitulosten laskemista Amerikasta. Kun puoli tuntia oli kulunut, syöksyin ravistelemaan mieheni hereille: - Nouse heti, Trump voittaa!
Monelle tämä oli täydellinen yllätysvoitto, ja  täyttä arvoitusta ovat vielä edessä olevat päivät "maailman presidentin" tulevista toimista. Eipä taas auta muu, kuin puhua Isällemme, että hän siunaisi Trumpia ymmärryksellä ja varjelisi tätä haurasta maailmaa.

Yläkuva on Mäntästä Serlachiuksen Gösta-taidemuseon kesällä olleesta näyttelystä, osa Penelope Umbricon Auringonlaskuja kuvaavasta teoksesta. Hän on poiminut Flickr-palvelusta 30 400 020 kuvaa auringonlaskuista, ne hän on tulostanut ja koonnut kuvista näyttävän seinän, jolle hän itse on antanut nimet Sunset, mutta jota voisi kutsua nimellä Kaikki elämän illat. 

Olen säilyttänyt pöytälaatikossani korttia, jonka teksti laittaa lukijansa tutkimaan, miten on kuluneen päivän käyttänyt. Tekstin kirjoittaja on tuntematon.

Kun päiväni on illassa, toivon, että olisin mieluummin syyllistynyt siihen, että

. . . olen ollut liian armollinen kuin tuomitseva,

. . . rakastanut liian paljon kuin liian vähän, 

. . . antanut  anteeksi hänelle, joka ei ole sitä ansainnut, kuin kieltäytynyt antamasta anteeksi hänelle, joka on sen ansainnut,

 . . . olisin elättänyt mieluummin loista kuin laiminlyönyt todella apua tarvitsevaa,

. . . että minua itseäni olisi höynäytetty, kuin että itse hyötynyt toisen kustannuksella, 

 . . . että olisin  uskonut ihmisiin liikaa kuin liian vähän,

. . . olisin ollut  liian luottavainen kuin liian kyyninen,

 . . . uskonut parasta ja ollut väärässä, kuin uskonut pahinta ja ollut oikeassa.



Kuvan pientä lampea olen katsellut monina elämäni iltoina. Jos kuva olisi ollut Flickr-palvelussa, Penelope Umbrico olisi saattanut napata siitä laskevan auringon Sunset-teokseensa : )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti