tiistai 27. joulukuuta 2016

Suuri ihme oli täällä - hanukka

Olen saanut ylläolevan hanukka-kynttelikön (hanukkiah) kuvan Ovadia-ystävältäni pari vuotta sitten.
Kuvassa kynttelikköä vasta viritellään täyteen loistoonsa. Siinä näkyy ensimmäisen kynttilän lisäksi sytytyskynttilä.

Hanukkaa sanotaan valon ja ilon juhlaksi, ja se kestää kahdeksan päivää.
Ensimmäisenä iltana kodeissa sytytetään yksi kynttilä kahdeksanhaaraiseen kynttelikköön, hanukkijaan, johon lisätään jokaisena iltana yksi kynttilä lisää. Kynttilän sytytetään shamash'lla eli apukynttilällä ja samalla luetaan hepreankielinen rukous.

Hanukkaa vietetään vieraan kansan vallasta vapautumisen kunniaksi. Israelilaiset valtasivat vuonna 165 eKr. Jerusalemin temppelin takaisin itselleen vihollisten hallusta. Temppeistä löytyi silloin pieni ruukullinen lamppuöljyä. Öljy näytti riittävän valaisuun vain yhdeksi päiväksi. Kuitenkin sen polttaminen kesti kahdeksan päivää, juuri sopivasti, että uusi öljy saatiin valmistettua.

Hanukkana koti koristellaan paperinauhoilla, Daavidin tähdillä ja paperikynttilöillä. Lapsille annetaan lahjoja jokaisena kahdeksana päivänä.
Perheen kesken leikitään myös erilaisia leikkejä, mm. sevivon-hyrrän pyöritystä. Hyrrän neljällä syrjällä on kullakin yksi kirjain, jotka tulevat lauseen SUURI IHME OLI TÄÄLLÄ  hepreankielisistä alkukirjaimista. Leikissä kukin pelaaja asettaa aluksi pöydälle pähkinöitä, ja kukin pyörittää vuorotellen hyrrää. Pyörittäjä saa pöydälle asetettuja pähkinöitä tietyn määrän riippuen siitä, mille kyljelle hyrrä on kääntynyt.

Juhlaperinteeseen kuuluu syöminen. Hanukkana kaikki ruuat paistetaan öljyssä. Ruokapöytään kuuluvat latkes-lättyset. Ne voidaan valmistaan joko perunasta tai rusinaisesta pullataikinasta ja paistetaan pannulla. Latkesien tilalla on Israelissa tapana syödä erilaisia munkkeja, jotka on täytetty hillolla ja friteerattu öljyssä.


On harvinaista, että samaan aikaan kun uskonnolliset juutalaiset sytyttävät ensimmäisen hanukkakynttilänsä, niin kristityt sytyttävät joulupäivän kynttilänsä. Hanukka ja joulu ovat osuneet täsmälleen samaan aikaan aiemmin vain vv. 1918, 1921, 1959, 2005 ja 2011. Nyt tänä ja ensi vuonna joulu ja hanukka sattuvat kohdakkain. Seuraava "chrismukka" onkin vasta vuonna 2073.
"Chrismukka" on muutama vuosi sitten lanseerattu uusi termi yhdistetyistä Christmas ja Hanukka-sanoista.


Yhteistä joululle ja hanukalle on valon tuleminen pimeyden keskelle. Samoin hanukan öljyihmeestä kertovat sanat SUURI IHME OLI TÄÄLLÄ, sopivat myös Joulun Lapsen syntymään, siihen että itse Jumala syntyi pieneksi ja hauraaksi ihmiseksi ja eli ihmisenä meidän keskellämme


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti