torstai 15. joulukuuta 2016

Martan ja musiikin joulua


Kun Salome ja minä v 2013 vietimme kuusi viikkoa Israelissa, meillä oli mukava harrastus. Kun ilta pimeni kuudelta, otimme vesivärit ja pensselit esiin ja aloimme maalata. Huvittelimme jäljentämällä päivällä nähtyjä kuvia. Malliksi sopivat vaikka taidemuseossa, sähkökaapeissa tai muuten satunnaisesti nähdyt työt. Netistä etsimme Martta Wendeliniä, hänen seesteisen nostalginen maailmansa sopi silloin meille.

Nyt joulukuun alussa palasin näihin Eilatin tunnelmiin   Helsingin Musiikkitalon joukonsertissa, joka oli nimetty Martan ja Rudolfin jouluksi. Tunnettujen jazzmuusikoiden (mm. Salokoski, Iivanainen, Perko) laulujen taustalle heijastettiin Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun jouluisia töitä.
Täpötysi musiikkisali  kuunteli hievahtamatta hartaita, tuoreesti sovitettuja joululauluja. Sydämeni huokaus olikin, että laulujen sisältö voisi puhutella kuulijoita, pysäyttää miettimään niiden sanojen sisältöä ja merkitystä.

Tämä joulun aika on muutenkin ollut täynnä musiikkielämyksiä. Tuntuu, että joulukonserttien ohjelmisto on ollut jopa hartaampi ja hengellisempi kuin aikaisempina vuosina.

Lapsenlapsistani neljä laulaa erilaisissa kuoroissa.
Katajanmarjat-niminen tasokas lapsi- ja nuorisokuoro esiintyi Keski-Porin kirkossa nuorten aikuisten ja aikuisten kuoron kanssa. Oli mahtavaa kuulla pari viimeistä kappaletta kolmen kuoron yhteisesityksenä, kun lapset lauloivat paljon itseään vanhempien joukossa. Viimeisenä ohjelmistossa kuultiin ortodoksista perua oleva toivotuslaulu: Monia vuosia, monia armorikkaita vuosia, jossa kuulijoille toivotettiin onnea ja Jumalan siunausta. Laulu sai sydämen ilosta laajenemaan ja kyynelen silmänurkkaan.

Jyväskyläläinen nuorisokuoro, Vox Aurea (Kultainen ääni), on valittu kuluvana vuotena Ylen lapsi- ja nuorisokuoroksi. Heidän riveissään laulaa yksi lapsenlapsi,  Mini-Voxeissa sukumme nuorin, vieläpä äitikuorossakin on perheestä edustus mukana.
Vox Aurean konsertti radioidaan Helsingin Kallion kirkosta 18.12. kello 15, jota musiikinystävät voivat lähteä kuuntelemaan. Saman konsertin kuulee kyllä radiostakin, koska se esitetään Euroradion joulukonsertin Suomen osuutena 15.05 alkaen.

Musiikki on keskeinen elementti joulun sanoman välittämisessä. Monet Fb-kaverini ovat päivittäneet osallistumisestaan Kauneimpiin joululauluihin - sellainenkin, jonka en olisi kuvitellut kirkkoon astuvankaan. Musiikki madaltaa selvästikin kirkon kynnystä.
Johan Sebastian Bachia kutsutaan viidenneksi evankelistaksi. Laajentaisin vielä, että hengellinen musiikki - joululaulut - ovat myös merkittäviä hyvän sanoman siivittäjiä.

Martta Wendelin kortista kopioitu poika ja muunneltu Shalom-laiva toivottakoon lukijoillemme lähestyvään jouluun RAUHAA ja oven takana kurkkivat lapset odotuksen ILOA!


    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti