tiistai 3. lokakuuta 2017

Tyhmyyden ylistys.

Löysin jokin aika sitten Facebookista mielenkiintoisen kirjoituksen. Se oli pääkirjoitus nettilehdessä, jonka nimi on INHIMILLISIÄ UUTISIA. Lukemani juttu oli oli lehden päätoimittajan, muusikko Olavi Uusivirran vuodatus - otsikolla: Tyhmyyden ylistys. Kirjoitus oli ihana!

Tuo otsikko vei minut kyllä ensin kauas - kauas 1970-luvulle - jolloin erään taidokkaan hollantilaisen satiirin, Erasmus Rotterdamilaisen, unohtumaton teos, Tyhmyyden ylistys (Moriae Encomium)ilmestyi suomeksi --- Kauko Kareen kääntämänä. Sekin oli vaikuttava.

Olemme kaikki yksilöitä - kaikki niin ihastuttavan erilaisia!

Opetin kaikki viimeisimmät työvuoteni erityisluokkia ja vasta niinä vuosina tajusin, että olisi pitänyt erikoistua jo aivan alun alkaen. Minulla on iso lokero sydämessäni juuri niitä lapsia varten, jotka ovat jollain tavalla tavallisesta peruslapsesta - syyttään poikkeava. Tyhmäksi nimittäminenkin saattaa olla syy, ettei mahdu toisten joukkoon. Siksi lukemani nettikirjoitus osui ja upposi - ja ehkä siksikin, että saatoin siitä löytää myös itseni. Perheiden sisälläkin kun on usein kaikenlaista lokeroimista. Minunin lokeroni päällä luki lapsena: "Tuhma ja tyhmä".
Puolustaudun tätä perheeni lokeroimista vastaan nyt eläkkeellä, Pikku Prinssin sanoilla: " Aikuiset eivät koskaan ymmärrä mitään, eivätkä lapset jatkuvasti jaksa selittää heille asioita." ( Antoine de Saint Exupery.)

Nyt suoraa lainausta nettilehdestä: " Kaikki me olemme tyhmiä, kukin omalla tavallamme.
Oleellista on vain se, miten suhtaudumme omaamme ja kaverimme tyhmyyteen. Tärkeää on yrittää ymmärtää ajatuksia ja ihmisiä, joita ei voi ymmärtää.

Me olemme siis kaikki tyhmiä. Tyhmyyden suunta vain vaihtelee. Ydinfyysikko voi tuntea tyhmyyttä  jalkapallon edessä ja toimitusjohtaja mankelin. Parisuhdeterapeutti tuntee tyhmyyttä rakkauden edessä ja pappi Jumalan".




Iso kirja on täynnä kyseisen alan viisautta ja ohjeita. Mm.

- Herran pelko on viisauden alku.
- Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä. (Snl 9)  Ja...
- Älä ole viisas omissa silmissäsi - ( tai sinun käy samoin kuin kuvamme naisen. Jäät yksin ).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti