perjantai 6. lokakuuta 2017

Luojan kaunein ajatus


Heräsin eräänä aamuna siihen, kun mieheni kuunteli aamuhartautta. Radiosta soljui irlantilaistyylistä musiikkia ja naisen ääni lauloi. Tunnistin laulajan ja laulun, se oli Maria Laakson Luojan kaunein ajatus. Laulu on hyvin suosittu kastetilaisuuksissa, ja olen kuullut sen tänä kesänä konfirmaatiotilaisuudessa. Sen sanat oikein hivelevät sielua ja saavat sydämen hyvästä mielestä sykkyrälle. (Olen kopioinut laulun sanat youtubesta. Sorry, jos olen kuullut jotain väärin!)

"Kauan ennen kun tänne synnyit
sinut tunsi jo Jumala.
Oli päiväsi pilvisinkin hänen tiedossansa,
joka ainoan päiväsi jo ennen syntymääsi. 
Olet kuva rakkaudesta
Luojan kaunein ajatus.

Ajatuksista Luojan synnyit,
tarkoituksen sait elämään.
Joka hetkesi hän on luonut, tuntee myös matkan pään.
Hän on kaikessa kanssasi ja kantaa taakkojasi.
Olet ihme, taivaan lapsi,
Luojan kaunein ajatus."


Miten musiikki voi välittää hengellistä sanomaa sukupolvesta toiseen?

Laulut muuttuvat vuosikymmenten kuluessa, mutta niiden sisältö säilyy samanlaisena.
50-luvun koululaiset lauloivat aamuhartauksissa Ystävä, sä lapsien ja saivat samaa turvaa sanoista:"Minne käynkin maailmassa, sinä olet hoitamassa." tai loppusanoista  Onni täällä vaihtelee, taivaan Isä suojelee."
Myöhempinä vuosikymmeninä virsikirjaan tuli useita rohkaisevia lastenlauluja. esim. "Taivaan Isä suojan antaa, hän on Isä jokaisen. Lapsen huolet hän voi kantaa paremmin kuin ihminen".
Eräs kaikkein rohkaisevimpia lasten virsiä on Pirkko Halosen Jumalan kämmenellä, joka on sopiva aivan pienille päiväkoti-ikäisillekin, mutta olen laulanut sitä myös nuoren perheenäidin hautajaisissa. Yksinkertaisuudessaan laulun sanat eivät ole kuluneet vuosikymmenien aikana, päinvastoin koen ne tällä hetkellä hyvin puhutteleviksi.

Äitini lauloi virsiä tai hengellisiä lauluja töitä tehdessään. Temperamenttisena ihmisenä hän lauloi niin voimakkaasti, että keittiö raikui. Muistan voimaannuttavan ilmapiirin, kun hän veteli täydestä sydämestään: "Laula matkalainen korpimaan, laula vaikk' on synkkä taival vaan."

Sanaton, soitettu musiikki voi puhutella lasta myös voimakkaasti.  Muistan itseni soittamassa yhdessä kummisetäni kanssa Bachia - minä pianolla, Kalle-setä viululla - Rakkahin Jeesus, miks´viivyt sä vielä. Raskas on kulkuni maisella tiellä, elon  tiellä.
Vaikka lapsenmieleni ei tavoittanutkaan kummisedän ajatuksia, niin kaipuu ja taivasikävä oli soittohetkessämme  voimakkaasti läsnä.

Rohkaistutaan mekin tarjoamaan seuraavalle sukupolvelle turvaa ja rohkaisua laulujen  ja virsien syvällisiksi hioutuneiden sanojen ja koskettavien sävelten kautta.

P.S. Ja vaikka oma laulaminen tai soittaminen ei onnistuisikaan, niin aina voi sanoi sanoa: - Kuunnellaanpas tämä kappale youtubesta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti