lauantai 9. toukokuuta 2020

Sinivuokkojen aikaan


Sinivuokkojen aika tuo aina mieleeni lapsuudenajan äitienpäivän. Silloin me kolme siskosta juoksimme metsään etsimään äidille sinivuokkoja. Lahjoja meillä ei ollut, mutta ojensimme hänelle koulussa piirtämämme kortit runonsäkeineen.
Siihen aikaan kouluilla pidettiin äitienpäiväjuhlia, joissa oli ihan oma tunnelmansa. Se erosi riemukkaasta kevätjuhlasta, sen tunnelma oli jotenkin juhlallisen harras. Taivaskin kaartui koulun pihan yllä korkealla, oli avaraa, puut vielä lehdettömiä. Esimmäinen pääsynenkin suhahteli pihan yläpuolella. Oli keveä olo, kun sai laittaa jalkaan ensimmäisen kerran hulmuavan kesämekon ja kesäkengät.

Naisilla ja äideillä on ollut merkittävä rooli suomalaisessa kristillisyydessä uskon ja uskonnollisen perinteen siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle. Äidit ovat kertoneet joulun ja pääsiäisen tapahtumista, he ovat opettaneet lapsilleen iltarukoukset, Muistan oman äitini lauleskelleen virsiä ja hengellisiä lauluja töitä tehdessään.

Nyt Suomessa tilanne on muuttumassa voimakkaasti, sillä juuri nuoret naiset, n. 30 vuotiaat eroavat kirkosta. Miesten kohdalla tällaista liikehdointää ei ole havaittavissa. Ehkä yleinen ilmapiiri, joka on pullollaan monenlaisia uushengellisiä liikkeitä, vetoaa juuri naisiin. Naiset kokevat, että perinteinen kristinusko on miesten uskonto, he haluavat valita vaihtoehdoista itselleen sopivimman.

Haastankin jokaisen blogin lukijan ottamaan sydämelleen omasta lähipiiristään kymmenen tyttöä, nuorta naista - tai miksei vanhempaakin - ja ryhtyä rukoilemaan heidän puolestaan, että taivaan Isä ja Jeesus tulisivat heille tutuiksi ja läheisiksi, että Jumalan rakkaus kirkastuisi heille, ja että taivaan kodista tulisi heidän elämänsä päämäärä.
Muistin tueksi voi sijoittaa nämä kymmenen nuorta naista  sormiin niin, että yksi sormi vastaa aina yhtä tyttöä tai naista. Aina kun rukoilemme ja ristimme kätemme, niin silloin kannamme nämä rakkaat ihmiset Jumalan eteen.
Tämän idean rukoussormista sai Salome-ystäväni Jumalalta muutama vuosi sitten, silloin sormiin laitettiin  Suomen miehet. Tällä hetkellä tuntuvat miesten asiat olevan kuitenkin paremmalla mallilla.
Otetaan näin äitienpäivän aikaan rukoussormiimme varttuvat tytöt ja nuoret naiset - joista jonakin päivänä tulee Suomeen uusi äitien sukupolvi.

    




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti