keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

"Ihan kauhee!"





Maalaisimme vesiväreillä neljän tytön kanssa tuvan pöydän ympärillä. Joukon nuorin, kolmevuotias neiti, kurkotti pöydän pöydän yli, vilkaisi vihreää naista, jota olin parhaillaan tekemässä  ja huudahti järkyttyneellä  äänellä:
 - Ihan kauhee!
Isot siskot yrittivät parhaansa mukaan hyssytellä, ettet voi sanoa noin mummin työstä, mutta tyttö toisti vakavana päätään vahvistukseksi nyökyttäen: - Se on ihan kauhee!

Luther puhuu Tienviittoja-nimisessä hartauskirjassa siitä, miten myös ihmissuhteissa voidaan olla ankaria ja nopeita tuomitsemaan. Hän muistuttaa , että usein kuvittelemme itse olevamme hyviä ja  toimivamme oikein, mutta kun näemme lähimmäisessä pienenkin vian, se kasvaa mielessä suureksi ja peittää hänessä olevan kaiken hyvän.

Luther kertoo esimerkin: Jos näen, että jollakin henkilöllä on kultainen puku, mutta siinä kulkee valkoinen lanka, niin alan tuijottaa vain outoa valkoista lankaa sellaisella haukansilmällä, että toisen koko kultainen puku muuttuu mielessäni mitättömäksi. En tule ollenkaan ajatelleeksi, että minulla itselläni on karkea puku, jossa on vain yksi kultainen lanka.
  Kun alan halveksia ja tuomita toista, alkaa kierre, jolloin toinen  puolestaan pyrkii antamaan samalla mitalla takaisin. Hän puuttuu kaikkeen ikävään, mitä puolestaan minusta löytää.
Näin alkaa kierre: kauna ja kyräily. Joskus jopa riitely ja repiminen.

Kirjailija Elma Aaltonen on puhunut lapsille kirjassaan Anna kulkee enkelin kanssa rakkauden silmälaseista, jotka nenälle nostettuina saavat katsojan näkemään lähimmäisensä uudella tavalla. Lasien läpi katsova näkee selvemmin asioiden syyt,  hän näkee toisen ihmisen samanlaisena keskeneräisenä ja  vielä keskellä kasvamisen prosessia olevana kuin itsensäkin.

Rakkauden silmälasit voivat kuulostaa naiivilta ja lapselliselta, mutta kaikessa kanssakäymisessä varsin hyödylliset.
Raamattu sanoo Pietarin kirjeessä saman näin (1. Piet. 4:8): 
Rakkaus peittää paljonkin synnin.

Vihreä nainenkin taitaa olla varsin kelvollinen, vaikka raukalla on silmä poskella, ja korvakin häneltä näyttää puuttuvan.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti