keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Lampaan elämää

Lammas on syntynyt lapsenlapsen pensselistä kiinalaiseen tyyliin
Kuva Negevin autiomaasta. Paimentolaistelttoja vuorenrinteellä oikealla



- Kyllä noin iso lauma tarvitseekin häntäpään valvojan, sanoi pikkuserkkuni, kun viime sunnuntaina kukkakävelyjoukkomme (lähes 40 henkeä) nousi vanhaa sukupolkua puronotkosta - minä tosiaan viimeisenä hyttysiä huiskien.

Kun kuljin siinä joukon hännänhuippuna, mieleeni nousivat nyky-Israelissakin tutut lammas- ja vuohilaumat, joita matkailija näkee eri puolilla maata. Jopa Jerusalemiin noustessa voi vuoren rinteillä nähdä paimentolaistelttoja ja paimenia lampaineen. Vastakohtaisuus vieressä olevan modernin kaupungin kanssa on häkellyttävä.
Monet paimentolaiset ovat kuitenkin niin tottuneet omaan elämäntapaansa, etteivät edes halua muutosta. Viime viikolla Etelä-Israelissa sijaitsevan Beershevan pääkadulla pidettiin mielenosoitus, jossa 3000 paimentolaista Negevin autiomaasta marssi sitä vastaan, että Israelin valtio tarjoaisi beduiineille vesijohdoilla ja viemäreillä varustetut uudet asunnot.


  
Paimentolaisten elämä on siis vielä täysin tätä päivää. Viime sunnuntain saarnatekstissä (Luukas 15: 1- 7) Jeesus  puhuu paimenesta, jolla on sata lammasta, mutta joka jättää 99 lammastarhaan ja lähtee etsimään yhtä kadonnutta.  Tätä vertausta käytetään kuvaamaan sitä, miten Jumalalle yksikin ihminen on tärkeä, kuinka hän on valmis näkemään vaivaa jokaisen takia, lähtemään, etsimään ja huhuilemaan.
  Ja kun vertauksen paimen löytää lampaansa, hän ei tyydy vain hoputtamaan sitä, että alapas nyt tulla, vaan hän nostaa väsyneen ja harhailleen lampaan hartioilleen.

Vertaus paimenesta ja lampaasta on tuttu kouluajoilta, mutta pari ajatusta vielä sekä paimenen ja lampaan näkökulmaan. 
Kuka muu voisi osallistua lampaan etsimiseen paimenen rinnalla? 
Minkä mallin tämä vertaus antaa seurakunnan toimintaan? Voisinko itse olla mukana etsimispartiossa? 
Voiko kaikista paikoista etsiä? Onko vääriä paikkoja etsimiseen?
Entä sitten lampaan osa? Mitä se voisi tehdä, että tulisi löydetyksi?

Näitä kysymyksiä pähkäilimme tällä viikolla naistenpiirissä järven rannalla sijaitsevassa kodassa, jonka ikkunoista näkyivät kaikki kesäillan heleät sävyt. Maisema täällä on kovin erilainen kuin Negevissä, mutta lampaan elämä on kaikkialla hyvin samantapaista.


     



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti