lauantai 17. elokuuta 2013

Maitoa ja mettä.





Jeesuksen vertauksessa Jerikon tie vei Jerusalemin loistosta alas Jerikon köyhyyteen. Tänään tie kulkee Jerikon hyvinvoinnista ylös Jerusalemin, pyhän kaupungin, puutteisiin, hätään ja tulevan pelkoihin. Israelissa joka kolmas lapsi näkee nälkää ja Jerusalemissa joka kymmenes perhe elää nälässä. Huolimatta maan taloudellisesta sinnittelystä ja mukanaolosta maailmanmarkkinoilla, jatkaa juutalaisvaltio kamppailuaan vakavan köyhyysongelman kanssa.  Israelin varat menevät puolustukseen. Jos tulisi rauha, elintaso muuttuisi.

Raamattu kuitenkin antaa ymmärtää, että Israel on rikas maa. Esim. 4. Moos 14:8 puhuu näin:
" Jos Herra on meille suosiollinen, niin hän vie meidät siihen maahan, ja antaa sen meille, joka vuotaa maitoa ja mettä."

Aina tähän päivään saakka on maailman energiatalous ollut pitkälti arabimaiden öljyn varassa. Vasta
viime vuosina on sen rinnalle tullut muita energialähteitä. Vuonna 2009 Israelin Välimeren rannikolla tehdyt tutkimukset johtivat läpimurtoon maan energiataloudessa. Tuolloin löydetty maakaasukenttä Taamar, alkoi syytää maakaasua Asdodin kaupungin alueelle rakennettuun maakaasulaitokseen.
Vuonna 2011 löytyi löytyi Taamarin läheltä vielä kaksi kertaa suurempi maakaasukenttä. Se sai nimekseen Leviathan. Kenttien metaanikaasun puhtaus on korkealaatuinen ja lisäksi näiden kenttien alta odotetaan löytyvän myös öljyä.
Näiden avulla Israelista tulee omavarainen energian suhteen, ja siitä pitäisi riittää runsaasti myös vientiin. Euroopan manner on Israelin oletetuin kaasunvientikohde ja meritie tietysti kaasun luonnollisin vientireitti.
'Meidän' kaupungistamme, Eilatista, ajatellaan tulevan Aasiaan vietävän kaasun lähtöpaikka.



Nämä Välimeren Israelin puoleiselta rannikolta löydetyt kaasuesiintymät olisivat suurena taloudellisena apuna maan ahdinkoon, mutta samalla kaasukentät muodostavat houkuttelevan kohteen myös terroristeille. Vaikka Israel joutuu leikkaamaan puolustusbudjettiaan, pitää laivastoon kuitenkin rakentaa uusi erityisyksikkö kaasukenttien valvontaan. Mutta koska kaasukenttien hyödyntäminen tuo valtiolle rahaa monin verroin enemmän, kuin laivaston tarvitsema summa on, uskomme, että hallitus tulee myöntämään meriteiden valvontaan tarvittavan summan.

Nämä ovat iloisia ja myönteisiä uutisia, mutta mistä kertoo se, että muutama päivä sitten  saimme Suomen uutisisa kuulla, että Eilatin lentokenttä oli joúduttu sulkemaan ohjusuhan vuoksi. Egypti on kaaoksessa ja sen myötä on myös Siinain niemimaan turvallisuustilanne heikentynyt. Nyt siis puhutaan jälleen tällä alueella tosi isoilla kirjaimilla. Herra armahtakoon Egyptin maata ja kaikkia sen ympärillä olevia maita, jotka veikeroivat ja elävän jatkuvassa kaaoksen pelossa.

Ps. Tiedot kaasukentistä on koottu keväisestä Shalom-lehdestä. Samoin on tästä lehdestä kotoisin kuva, josta näemme, missä tarkalleen nämä kaasukentät Israelin Välimerenpuoleisella rannikolla sijaitsevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti