sunnuntai 11. elokuuta 2013

Keskittymistä olennaiseen





Kaksivuotias lapsenlapsi kyläili mummilassa viisi päivää. Hän innostui maalaamaan vesiväreillä. Jo heti herättyään hän asettui pensseli kädessä pöydän ääreen, ja vielä viimeiseksi illalla hän maalasi yöpaita päällä. Mitä hän oikein teki? Yhä uudelleen pensseli sukelsi siniseen värinappiin ja siitä sitten paperille. Siihen muodostui aina vain vahvempi sininen kuvio. Kysyimme uteliaina, mitä hän ahersi päivästä toiseen. - Silmä! kuului tytön vastaus.

Ajattelin, että tämä lapsi todella keskittyy olennaiseen: vain pelkkää sinistä ja ainoastaan silmä. Ei mitään muuta.

Kuuntelin sunnuntaina seuroissa puhujaa, lääkäri Anita Pienimäkeä, joka on eduskunnan ja maamme korkeimman johdon työterveyslääkäri. Hän kertoili kertoili elämästään ja sanoi, että kyllä hän on Jumalaan aina uskonut, mutta Jeesuksen merkitystä hän ei ymmärtänyt pitkään aikaan. Jossain vaiheessa hän hakeutui seurakunnan retriittiin, ja oli siellä niin tuskainen, että leirin vetäjä, Kati Rolig (Kansan Raamattuseuran evankelista) huomasi sen. Jossain keskustelussa Kati sitten sanoikin tälle ahdistuneelle etsijälle samat sanat kuin seppä Högman aikoinaan pajassaan Jyväskylässä Paavo Ruotsalaiselle: - Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki: Jeesuksen Kristuksen sisäinen tunteminen.

Johanneksen evankeliumissa Jeesus määrittelee itsensä suhteessa Jumalaan. Hän sanoo juhlallisin sanoin: - Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.
Varmaankin kuulijoille hänen puheessaan oli ihmettelemistä. Se ei ehkä vielä siinä vaiheessa avautunut heille, sillä he eivät olleet vielä nähneet Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemista.
Jäähyväispuheessaan, joka löytyy Johanneksen evankeliumin 17. luvusta, Jeesus puhuu vielä paljon lisää siitä, miten hän ja Isä ovat yhtä. He ovat kuin työpari. Poika toteuttaa maan päällä olleessaan Isän antaman tehtävän, hän on kirkastanut Jumalaa ihmisille, ja nämä ovat ottaneet Jeesuksen sanat vastaan.

Seppä Högmanin pajan muistolaatta löytyy vielä nytkin Jyväskylän vanhalta hautausmaalta. Se pysäyttää keskittymään olennaiseen, etsimään ja kyselemään sitä, mikä tyyppi se Nasaretin mies oikein on.

Ilmestyskirja puhuu majesteettisin äänenpainoin: "Minä olen A ja O", sanoo Herra Jumala, joka on ja joka oli ja joka tuleva on. Kaikkivaltias. 

Alfat ja oomegat on  kuvannut Magdaleena kreikkalaisessa askarteluliikkeessä.

  



1 kommentti:

  1. Kirjoituksesi on hyvä muistutus meille niin "kiireisille" ihmisille. On hyvä pysähtyä välillä Marian lailla kuuntelemaan Jeesuksen sanoja Kysyä,mikä on juuri nyt olennaista minun elämässäni ja keskittyä siihen. Debora.

    VastaaPoista