maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kahveilla Madame Guyonin kanssa


Ystäväni Elisabetin syntymäpäivä on pari viikkoa minun päiväni jälkeen. Niinpä vietimme molempien juhlia vakikahvilassamme,Wilhelmiinassa, kahvilla ja rahkapiirakalla herkutellen.
Sopivassa vaiheessa kahvittelua kumarruin repulleni.
- Minulla on sinulle lahja! sanoin.
- Niin minullakin sinulle! Elisabet ilmoitti ja hänkin kumartui kaivelemaan kassiaan.
Kahmaisimme kumpikin laukuistamme yhtä aikaa jotakin ja ojennauduimme suoriksi.
Kohotimme paketoimattomat  lahjat  toistemme nokan eteen: - Paljon onnea, ole hyvä!

Mutta mitä kummaa! Kumpikin oli ostanut toiselle saman kirjan: Madame Guyon Syvempään Jumalan tuntemiseen.
Olimme hetken aikaa aivan ällikällä lyötyjä, sitten vähän aikaa ihmeteltyämme ja naurettuamme vaihdoimme kuitenkin kirjat käsistä toisiin.

Itse tutustuin Madame Guyonin kirjaan viime syksynä Eilatissa, kun matkatoverimme Debora luki sitä. Hän tosin taisi lukea alkuperäiskielellä ranskaksi, mutta tarjoili kirjasta valittuja paloja. Kun kirja sitten ilmestyi joulun jälkeen alennusmyyntiin, se oli helppo napata: toinen Elisabetille ja toinen itselle. Samoin Elisabetkin oli suunnitellut: toinen lahjaksi ja toinen hänelle itselleen.

Nyt kerron hieman Madame Guyonista. Jeanne Guyon syntyi Ranskassa v 1648, hän eli siis Ludvig XIV:n, Aurinkokuninkaan, aikana. Hän eli lapsuutensa varakkaassa kodissa ja oli jo lapsena uskonnollinen. Nuoruudessa hän kuitenkin joutui Pariisin huvielämän pyörteisiin. Vastentahtoinen avioliitto ja kärsimykset uudessa kodissa toivat hänet Kristuksen luo. Elämä ei suinkaan helpottunut kääntymisen myötä, sairaudet ja kuolema jatkuivat hänen lähellään. Madame Guyon löysi kuitenkin niiden kautta Jumalan rakkauden harvinaisen syvällä tavalla.
Yhteiskunta ja kirkko olivat turmeltuneita, ja Madame Guyon joutui vainotuksi. Jumala veti hänet hengelliseen työhön, hän veti ihmisiä Jumalan luo, toimi sielunhoitajana sekä kirjoitti useita teoksia.
Madame Guyon joutui  kuitenkin vankilaan kirjojensa tähden. Hän vietti neljä vuotta Bastillessa, missä hän menetti terveytensä. Hän kuoli v 1717.

Kirjassaan Madame Guyon opettaa etsimään Jumalaa hiljaisessa rukouksessa, tutkimaan Raamattua jae jakeelta mietiskellen ja viipymään hiljaa Jumalan edessä.
Pienikokoisen kirjan sivuilta huokuu syvä rauha ja tyytyväisyys Jumalan läheisyydestä.
Suosittelen lämpimästi Jumalan syvemmän tuntemisen etsintää Madame Guyonin kanssa.
Hän ohjaa meidät nykyajan kiireiset Martat istumaan Mestarin jalkojen juureen Marian tavoin -
sen Marian, joka oli valinnut hyvän osan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti