lauantai 26. maaliskuuta 2016

Valoa






Kirjoitan tätä pääsiäislauantaina. Olemme kulkeneet pitkäperjantain läpi, nyt odotamme pääsiäisen iloa ja valoa. Vielä tuntuu, että kulkisi kuin tunnelissa, suunta on kuitenkin selvä, ja edessä valo jo hohtaa. Golgatalla kuoleman valta on voitettu, ja paholainen valheineen on murskattu jalkojen alle.  Katse pitää kiinnittää rohkeasti suoraan eteenpäin vaikeuksien yli, sillä voitto on jo saatu.

Kuluneella viikolla vierailin pääsiäisjuhlassa. Nuorimman lapsenlapsemme, neiti 4 v:n, päiväkodissa vietettiin pääsiäistä isovanhempien kanssa. Tilaisuus oli hauskasti juonnettu, etsittiin pääsiäismunia, ja munan kyljessä olevan järjestysnumeron mukaan suuren päiväkodin lapsiryhmät esittivät ohjelmaa. Se olikin hyvin valmisteltua, pienet esiintyjät paneutuivat lauluihin ja leikkeihin tosissaan ja saivat innokkaita aplodeja isovanhemmilta.

Eräs asia jäi kuitenkin vaivaamaan meitä, mummia ja ukkia, kaikesta kivasta huolimatta. Vain yksi esitys hipaisi aavistuksen verran pääsiäisen todellista sisältöä. Laulu esiteltiin pyhäkoululauluna. Siinä laulettiin, kuinka valo hipaisee varpaita, kuinka se hipaisee sormia ja massua. Taisipa se hipaista ystävääkin. Jäin kuitenkin miettimään, miten viitteelliset laulun sanat olivat, ja miten arvoitukselliseksi laulun sisältö jäi.
Ymmärrän toki, että näin kristilliset juhlat hoidetaan kunnallisessa päivähoidossa, sillä kenenkään toisella tavalla ajattelevan vakaumusta ei saa loukata. Näkyihän siellä joukossa yksi huivipäinen tyttö, ja toinen tummaihoinen, ja joukossa saattoi olla myös uskonnottomien perheiden lapsia. 
Kuitenkin mieleeni hiipi alakuloisuus. Jos joku todellakin on kuollut puolestamme, jotta meillä olisi pääsy taivaan kotiin, niin olisihan se sentään laulun arvoinen asia! Hieman selkeämpisisältöisen kuin, että "valo kutittelee massua".

Jeesus sanoo itsestään, että hän on maailman valo. Hän jatkaa: "Joka minua seuraa, ei kulje pimeydessä, vaan hänellä on elämän valo". Joh. 8: 12
Jeesuksen lupaus siitä, että hänen seuraajansa saavat elämän valon, on upea lahja! Ajattelen, että elämän valo antaa ihmiselle näkökulman, jonka valossa hän tarkastelee maailman tapahtumia, kohtaamiaan tilanteita ja ihmisiä. Tämä näkökulma on sama kuin Jeesuksen: se on aina rehellinen ja rakastava. Se auttaa näkemään toisissamme kultapalan, vaikka hyvä ja kaunis meissä onkin välillä vähän rähjääntynyt.   

Toivotan pääsiäisen iloa ja valoa lukijoillemme!  



1 kommentti: