perjantai 27. toukokuuta 2016

Varustautumista


Kävin Lahden kaupunginteatterissa katsomassa Eeva Kilven Evakkotytön tarinaa. Se oli dramatisoitu Kilven trilogian Talvisota, Välirauhan aika ja Jatkosota-kirjojen pohjalta. Olin lukenut kirjat vuosi sitten, joten tapahtumat eivät yllättäneet, mutta sodan kauheudet silmien edessä  tuntuivat raskailta.
Eeva Kilpi sanoo usein, että hänen lapsuutensa loppui 11-vuotiaana, kun sota alkoi ja Hiitolaa pommitettiin. Oma tätini, joka myös nuorena koki saman ja joutui lähtemään evakkoon, toisteli usein: "Ei koskaan enää sotaa! Rukoilen, ettei kenenkään tarvitsisi enää koskaan kärsiä sodasta".

 Uudessa testamentissa Paavali puhuu kirjeessään efesolaisille hengellisestä sodankäynnistä. Ef. 6:10-18. Sota-asu tarkoittaa sitä varustusta, johon uskovan pitäisi pukeutua kestääkseen uskossa loppuun asti. Paavali käyttää esimerkkinä roomalaisen sotilaan varustusta, jolla hän kuvaa hengellisen sodankäynnin periaatteita. Varmaan Paavali oli tutustunut tähän asuun tarkkaan kaksivuotisen vankeutensa aikana.

Kuka sitten on vihollinen? Paavali sanoo näin "... jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan. Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan".

Sota-asusta ei ole mitään hyötyä, jos se on kaapissa odottamassa. Paavali kehottaakin: "Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus." Sota-asu pidetään päällä niin kauan, kuin taistelu kestää. Se myös erottaa meidät vihollisesta. Siihen puettuna, ei ole epäselvää, kenen joukoissa seisot.

Missä sitten taistelut käydään? Ne käydään milloin missäkin. Ne ovat arjen "pikku kahakoita" ihmissuhteissa, ajatuksissa, valinnoissa jne. Välillä taistelut käyvät kiivaina, sitten taas tulee päiviä, jolloin sota hetkeksi taukoaa.Tärkeää on kuitenkin pysyä koko ajan pystyssä, eikä kaatua. Käsky kuuluukin: - Seiskää lujina!

Millainen sitten on taisteluvarustus?
"Kiinnittäkää vyöksenne totuus, pukeutukaa vanhurskauden haarniskaan ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia. Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana. Tehkää tämä kaikki  rukoillen ja anoen."
Näin varustautuneena pieni ja heikkokin näyttää vahvalta, kykenee pitämään puolensa - pystyy jopa taistelemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti