keskiviikko 10. elokuuta 2016

Moo-ihminen?

Iltalehden kolumnissa (Mari Pudas 31.5)  oli kirjoitelma, jonka jouduin lukemaan moneen kertaan ja jäin sitten kipeää tehden miettimään - missä ajassa me oikein elämme? Olin nimittäin juuri eräässä tilanteessa tavannut kyseisen tyypin, jota Pudas kolumnissaan oli kuvaillut. Mutta en ollut uskoa näkemääni enkä kuulemaani kun hänet livenä kohtasin - ja  kaiken lisäksi, artikkelin mukaan heitä on ajassamme paljon.
.
Kerron miten tämä Moo- tyyppi kävi meille esittäytymässä.. Mökkitontillemme tuli keväällä nuorista, miellyttävistä henkilöistä koostunut taiteilijaryhmä. He olivat saaneet luvan käyttää maisemiamme ja vanhoja, miltei antiikkisia sisämiljöitämme yhden päivän ajan - kilpailuun osallistuvan lyhytelokuvan kuvauksiinsa. Aikaa tämän elokuvan 'purkittamiseen' heillä oli vain tämä yksi ainoa päivä. Kaikki siis kunnossa - mutta, mutta,,,samaan aikaan tontillamme vieraili myös vanha sukulaismies, joka oli aivan omaa mieltään mokomasta kuvauspelleilystä ja hänestä tuli järkytyksekseni esiin tämä moo-ihminen. Hän laukoi suodattelemattoman mielipiteensä kaikkien kuullen, kustakin kanssaihmisestä kerrallaan - vaikkei heitä lainkaan tuntenut. Ja kun pihalla seisoi kuvausryhmäläinen, joka muistutti hiljaisuudesta, sillä sisällä huvilassa oli meneillään kuvaus - huusi tämä herra, että hän 'huutaa missä haluaa ja juuri silloin kun häntä huvittaa'.

Ja minä kun olin saanut ihan lehdestä lukea, että tällainen ihminen on tyypiltään - 'Minulla on oikeus olla ääliö' -  lyhennetyssä muodossaan siis 'moo'. Kolumnistin mukaan kyseisenlainen ihminen jopa tietää olevansa juuri tällainen, ja on siitä sangen ylpeä. Hänellä on oikeus hankaloittaa muitten elämää, oikeus loukata ketä vain, eli oikeus olla ääliö..
Nähtävästi kyseisellä ihmistyypillä ei olekaaan sitten mitään muuta kuin tämä oletettu oikeutensa, ja nauttii käyttäessään tällaista kuviteltua valtaansa.

Hyvä ihme, mistä tällainen valta on kotoisin? Paavali sanoo Roomalaiskirjeensä luvussa 12 jakeessa 10: seuraavasti: " Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne." 
Siispä voin vain todeta, että moo-ihminen on tasan päinvastainen kuin nämä paavalilaiset, eli mistäpä 'kaivosta' nousee malli tälle ihmistyypille??

Kuva: Tussityö - ystäväni Mirko Kuloaho.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti