maanantai 23. tammikuuta 2017

Mielenrauhaa.






Erään suomalaisen - humoristisen keskusteluohjelman juontajalla on ohjelman päättyessä tapana toivottaa katsojille 'mielenrauhaa'. Hän jättää kuitenkin kertomatta mitä se on, tai mistä sitä saa. Siitä tiedosta olisi ajassamme kovaa kysyntää. En nimittäin ollut uskoa korviani kun sain eräässä kokoontumisessa kuulla, että maailmalla käydään tälläkin hetkellä 48:aa erillistä sotaa.

Myös kanssaihmistemme sisimmässä soditaan. Siitä kertovat ne miljoonat pillerit, jotka päivittäin joudutaan napsimaan napaan - mielialapillerit ja nukahtamislääkkeet - ynnä kaikki ne lääkkeet, joita joudutaan syömään stressistä johtuviin sairauksiin. Ihmisiltä ja kansoilta puuttuu rauha - rauha itsensä kanssa, rauha kanssaihmistensä kanssa - sisäinen hyvinvointi eli juuri tuo juontajan mainitsema mielenrauha. 
Sen toinen nimi on shalom-rauha ja olinkin lentää pyrstölleni kun samainen juontaja toivotti heti seuraavana perjantain juontonsa lopussa katsojilleen sabat shalom, sapatin rauhaaKummallista. Nyt hän siis kertoi, mistä sitä mielenrauhaa saa - ikään kuin olisi kuullut erään katsojan (minun)  kysymyksen. Mutta juuri sitä me totisesti tarvitsemme. Hiljentymistä - jotta voimme pysäyttää ja huoltaa välillä tämän meissä asuvan ikiliikkujan.

Noin 3000 vuotta sitten eli maan päällä mies, joka kirjoitti kansalleen sellaisen stressioppaan, että mikäli niitä ohjeita noudatti, ei pillereitä tarvittu. Ja ne toimisivat kyllä vielä tänäkin päivänä, jos vain vaivautuisimme niitä tutkimaan, saatikka noudattamaan.
Vanhassa testamentissa olevan Sananlaskujen kirjan on kirjoittanut Israelin kuningas (Daavidin poika) Salomo. Kirja sisältää yli 3000 sananlaskua, jotka sisältävät ohjeita ihmisen sisäiseen hyvinvointiin, neuvoja siitä miten elää rauhassa kanssaihmisten ja tietysti myös Jumalamme kanssa. Ohjeet eivät ole homehtuneet vaan ovat yhä oivallisia stressin vastalääkkeitä, mikäli niitä ajatuksella 'nauttii'. Eiväthän apteekinkaan lääkkeet auta, ellet niitä ota ja niele.
 
Snl. 14:30 neuvoo: " Sävyisä sydän on ruumiin elämä, mutta luulevaisuus on mätä luissa."

Ja Uuden Testamentin puolella mm. Roomalaiskirje 12:18 neuvoo näin:
" Jos on mahdollista, ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa".


                               Kuvat: Ismo Jokinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti