torstai 26. tammikuuta 2017

Tärkeät nimet


Olimme viime lauantaina isossa siunaustilaisuudessa, jossa väkeä oli kirkon täydeltä. Kun mukaan laskettiin muistojuhla seurakuntatalolla, niin tilaisuus kesti lähes seitsemän tuntia. Kuitenkaan aika ei tuntunut pitkältä, koska juhlan hengellinen sanoma oli niin koskettava ja puheet napakoita - jopa hauskojakin.
Adressien lukeminen huolestutti hieman etukäteen, koska perheen poika oli sanonut  niitä tulleen kaksi suurta pyykkikorillista. Kuinka kauan lukeminen kestäisi?
Kuitenkin kaikki oli organisoitu sujuvaksi. Kuusi lastenlasta avasi, ojenteli ja luki tervehdykset niin, että adresseista luettiin vain nimet. Välissä luettiin muutama raamatunlause, joten jännite säilyi.

Oli mielenkiintoista kuunnella lähes loppumattomalta tuntuvaa nimilitaniaa. Tutuista nimistä nimistä nousi heti mielikuva, kenestä oli kysymys. Vieraammat taas soljuivat pysähtymättä korvien ohi. Kaikki nimet kaikuivat tasaveroisina: ystävien, kyläläisten, yliopistoväen tai piispojen.
Siinä kuunnellessani ajattelin, kuinka tärkeä nimi on, miten se erottaa ihmiset ja luo identiteetin. Nimi edustaa ihmistä. Hän on sidottu ja sitoutunut nimeensä. Sen avulla ihminen tunnetaan.

Päivityksen kuvat ovat Päijänteeltä uudenvuodenpäivän aamuna.
Uudenvuodenpäivänä kirkoissa puhutaan Jeesuksen nimestä. Jeesuksen nimi oli ilmoitettu jo etukäteen Joosefille: " Sinun pitää antaa hänelle nimi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa heidän synneistään".
Nimen hepreankielisestä muodosta Jehosua, Jeshua onkin löydettävissä Jumalan nimen muoto Jeho sekä sana sua, joka tarkoittaa pelastaa, vapahtaa. Nimi siis tarkoittaa "Herra on pelastaja" tai "Herra on vapahtaja".

Kuten edellisessä päivityksessäni kirjoitin, niin kreikan kieli oli levinnyt Juudeaan ja Samariaan, se oli yksi sen ajan maailmankielistä. Kun Jeesuksen elämäkertaa kirjoitettiin, hänen nimensä esiintyi siinä kreikkalaisessa muodossa Ieesous. Mutta merkitys oli sama "Jeesus on vapahtaja".

Ei voi siis sanoa, että Jeesus nimi olisi väärä, eikä tarvitse huolestua siitä, etteikö Jeesus kuulisi, jos rukoilemme häntä tällä kreikkalaisperäisellä nimellä.
Meille suomalaisille ovat tuttuja muista kielistä tulleet nimet, jotka ovat muokkautuneet kieleemme paremmin sopiviksi esim. Erik-nimestä on tullut Erkki, Henrikistä Heikki, Mariasta Maija.

Jeesus on sitoutunut nimeensä. Hän on läsnä nimessään. Hän on luvannut olla käytettävissä silloin, kun me huudamme häntä apuun. Hän sanoo: - Mitä ikinä te anotte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille. Tähän asti te ette ole anoneet mitään minun nimessäni. Anokaa, niin te saatte, että ilonne olisi täydellinen.
Joh. 16: 23-24

Jeesus on siis luvannut, että häneltä saa pyytää. Hän suorastaan kehottaa siihen. Eikä pyytäminen tarkoita pelkästään hengellisiä asioita, vaan kaikkea tarvitsemaamme: asuntoa, ruokaa, rahaa, terveyttä, ystäviä, selviytymistä tehtävistä.

Vaikka pyydämme apua rohkeasti ja luottavaisella mielellä, niin rukoilijan oikea asenne on huokaista: - Tapahtukoon, Jeesus, kuitenkin kaikessa sinun tahtosi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti