maanantai 5. marraskuuta 2018

Bussimatka Safediin

Tein bussimatkan Safediin mieheni ja matkaystävämme Ruutin kanssa. Matka Tiberiaasta Safediin on elämys, sillä nousu vuorten juurella olevasta kaupungista korkeammalle yhä avartuviin maisemiin häikäisee. Tie mutkittelee Magdalan, Maria Magdaleenan, kotipaikan ohi. Tien varren viitoista voi lukea tutut nimet: Korasin ja Betsaida.

Alhaalla laaksossa näkyy yli 20 km pitkä Genesaretin järvi, se näyttää täältä ylhäältä yhtä kauniin siniseltä kuin olohuoneemme ikkunasta.

Safed on kabbalan ja taiteilijoiden kaupunki.
Koska kaupungissa on taidegallerioita vieri vieressä, kaupungin yleisilme on varsin ilmava ja värikäs.
Koska Ruut ja minä harrastamme taidetta, niin erilaiset näyttelyt inspiroivat meitä kovin.


Kabbala on mystiikkaa, joka perustuu juutalaisuuteen. Siinä korostetaan sitä, ettei Jumalaa voi tuntea, eikä häntä voi sanoilla kuvat, Jumala on kabbalistien mielestä "ei mitään". Häneen pyritään yhteyteen
etsimällä mystisiä kokemuksia ja erilaisten mielen karttojen avulla. Jumalakuva on siis varsin erilainen kuin juutalaisuudessa ja kristinuskossa, joissa Jumala on persoona.

Vaikka Safed on taidekaupunkina upea, sen kabbalakeskuksen asema ei innosta, vaan satunnainen matkailija etsiytyy mieluummin Jeesuksen opetuksiin ja jalanjäljille.

Jeesus sanoo Matt. 5: 14 "Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella."

Nämä sanat yhdistetään Safedin kapunkiin, jonka valoja voi katsella iltaisin Tiberiaasta.
Jeesuksen vakavat sanat sekä rohkaisevat, että velvoittavat kristittyjä. He näkyvät ympäristössään - tavalla tai toisella he ovat tunnistettavissa ihmisten keskellä.
Heitä myös seuraillaan. Heidän tekemisensä ja tekemättä jättämisensä ovat ihmisten suurennuslasin alla. Heidän erehdyksiinsä ja vääriin tekoihinsa suhtaudutaan paljon ankarammin kuin muiden.
Mitta, jolla kristyttyjä mitataan, on muiden mittaa tiukempi. Tarvitsemme Isältä apua, ettemme olisi uskon ulkopuolisille esteenä ja loukkauksena.

Jeesus jatkaa: - " Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaaassa."

Ruut ja minä kävimme Safedissa pitkän keskustelun erään rabbin kanssa siitä, mitä tarkoittaa Jesajan kirjassa mainittu Herran palvelija. Rabbi korosti sitä, että Israel on erityisasemassa Jumalaan nähden, koska Israel tuntee Jumalan, muut vain uskovat häneen. Hänen mielestään vain heille Jumala on tuttu, koska he ovat viettäneet 40 v hänen kanssaan erämaassa. Hän korosti sitä, että Jumala on yksi, Messias-ennustukset eivät häntä liikuttaneet. Rabbi kertoi lukeneensä 14 kertaa UT:n läpi, ja hänellä oli siitä omituisia näkemyksiä.
Näin matkoilla huomaa, miten tärkeää olisi hyvä kielitaito, ja miten tärkeää olisi osata raamattunsa hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti