maanantai 23. syyskuuta 2013

Kuinka monta Jumalaa?





Kuvana on G.H. Mesterin maalaus vuodelta 1471 (Budapest). Siinä ovat Jumaluuden kaikki kolme persoonaa läsnä: Isä Jumala, Jeesus Kristus ja Pyhä Henki.


Minun - jo miehen ikään päässyt poikaserkkuni- hämmästytti minut pari vuotta sitten kertomalla, että hän on aikonut lukea läpi koko Raamatun, alkaen Vanhasta testamentista jne. Hän selitti, ettei voi ottaa mitään kantaa uskonasioihin, ennenkuin hän on itse tutkinut, mitä Jumala Raamatussa kertoo itsestään ja meistä, hänen luomistaan olennoista.
Hyvin viisas mies, tämä minun serkkuni. Useinhan juuri ne, jotka kovimmalla äänellä pauhaavat, tietävät asiasta vähiten. (Tätä ennen hän oli lukenut läpi myös Koraanin. Mahtavaa!)

Mutta tämän Raanatun läpilukuprosessin kanssa kävi hänelle vähän hupsusti. Kun missio oli päättynyt haastattelin häntä ja pyysin tuoreita kommentteja. Yllätyksekseni hän kertoi pitäneensä Vanhasta Testamentista kovastikin, mutta kun hän oli siirtynyt Uuden Testamentin puolelle, oli sen sivuilta häntä vastaan tullut aivan eri Jumala.

Olen kuullut muidenkin ihmisten sanovan, että Vanhan testamentin Jumala on ankara ja Uuden testamentin Jumala lempeä. Miten on? Voiko sama Jumala olla näin ääri-erilainen. Jumalan mahtavaa olemusta onkin vaikea käsittää. Vielä vaikeampaa, kuin jos muurahainen yrittäisi selittää toiselle muurahiselle mikä on ihminen. Ainoa tapa tutkia Vanhan ja Uuden testamentin Jumalaa on ottaa selvää, mitä Jumala itse niissä kummassakin itsestään kertoo. Otan tähän erään vertailukohdan Raamatusta. Ensin lainaus Vanhasta- ja sitten Uudesta testamentista.

(Hes. 34: 11-13) "Näin sanoo Herra Jumala: Minä etsin itse lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolta lampaistaan, kun ne ovat hajaantuneet hänen ympäriltään, niin minä huolehdin lampaistani ja haen ne turvaan.....Minä tuon lampaani vieraasta maasta, minä kokoan ne kansojen keskuudesta ja tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, purolaaksoissa ja kaikilla ruohoisilla mailla."

Näin lupaa meille siis Vanhan testamentin Jumala. Entä Jeesus-Jumala Uuden testamentin puolella? Hän sanoo:
(Joh. 10: 11)  "Minä olen hyvä paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta."

Näiden sanojen taustalla on varmasti ollut yksi ja sama Jumala. Mutta entä siitä kiivaudesta? Kun Vanhassa testamentissa Jumala käskee hävittämään kokonaisia kansakuntia, ei Uudessa  testamentissa sellaisia käskyjä tule vastaan. Päinvastoin. Siellä kehotetaan rakastamaan vihamiehiä kuin itseä. Mutta toisaalta - joissakin kohdin Uutta testamenttia on Jeesuksen suusta lähtenyt niinkin rankkaa tekstiä, ettei sellaista Vanhasta testamentista edes löydy. Kuuntelepas tätä. Matteuksen evankeliumin luvussa 23 Jeesus julistaa kadotustuomion aikansa uskonnollisille johtajille:" Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt! Miten te voisitte välttää kadotustuomion?" 

Vaikka ero tuntuu suurelta, on kuitenkin kyse yhdestä ja samasta Jumalasta. Suurin syy siihen, että Vanha ja Uusi testamentti 'maistuu' hieman erilaiselta johtuu varmaan siitä, että niiden tehtävä ihmiskuntaa ajatellen on tuhansien vuosien aikajanalla ollut erilainen. Paavali selittää tämän hyvin Galatalaiskirjeessään (Gal.3: 23-25)
" Mutta ennen kuin uskon aika tuli, me jouduimme olemaan lain vartioimina ja sen vankeina, kunnes usko ilmestyisi. Näin laki oli meidän valvojamme Kristuksen tuloon asti, jotta me sitten tulisimme vanhurskaikaiksi uskosta. Nyt, uskon ilmestyttyä, emme enää ole valvojan alaisia."

Ps. 'Valvoja' tässä tarkoitti oikeastaan kurittajaa, joka tarvittaessa antoi keppiäkin kasvatettavalle. Ihmistä siis ikään kuin 'pakotettiin' oikeaan suuntaan,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti