torstai 19. syyskuuta 2013

Pieni suuri mies



Kuvassa Jordan-joki.

Olen usein kutsunut Lutheria minun hyväksi ystäväkseni. Ja niin hän onkin. Ihailen hänen nasevuuttaan, 'arkisuuttaan' ja huumoriaan. Mutta nyt olen löytänyt uuden salaisen ystävän , samanmoisen ja saman alan miehiä. Tämä mies eli todennäköisesti Tuomarien aikaan, siis Kanaanin maan valloituksen jälkeen eteläisessä Israelissa ja hän oli nimeltään Jabes.

Vanhan testamentin aikaan annettiin lapsille syntymän yhteydessä usein nimi, joka ymmärrettiin toiveena tai ennustuksena lapsen tulevaisuudesta. Esimerkiksi patriarkka Jaakobille oli annettu nimi, joka voitaisiin kääntää sanalla 'anastaja'. Hyvä nimi, juonittelihan hän veljeltään arvokkaan esikoisuuden. Nimi Salomo merkitsee rauhaa ja hän taisi ollakin ainoa sen ajan kuninkaista, jonka hallituskaudella ei käyty sotia.
Daavid-nimi tarkoittaa rakkautta ja Daavidista kerrotaan, että häntä rakastivat sekä Jumala, että kansa.

Nimi Jabes on hyvin merkillinen. Se nimittäin tarkoittaa heprean kielellä kipua tai tuskaa. Emme tiedä mikä on ollut syynä näin kummalliseen nimen valintaan - kohtuuttoman ankarista synnytyskivuistako, vaiko äidin henkisestä tuskasta se on johtunut. Mutta kaikki me käsitämme, että nimeä 'Tuska' ei varmasti ollut poikanen Jabesin helppo kantaa.

Tiedot tästä Raamatun 'pienestä suuresta miehestä' löytyvät Vanhan Testamentin kaikkein tylsimmästä osastosta - Aikakirjoista, joissa on vain pitkiä listoja vaikeita ja tuntemattomia nimiä, jotka läkähdyttävät varmasti sitkeimmänkin Raamatun läpitarpojan.
Jabes kuului Juudan heimoon ja tämän suvun sukuluettelo löytyy 1. Aikakirjasta. Sieltä... luvusta 4, jakeista 9 ja 10, löytyy sankarini Jabes. Yht'äkkiä, viidensadan vaikeastiluettavan nimen joukosta pomppaavat nämä kaksi aivan erilaista jaetta esiin. Aivan kuin luetteloita kirjoittanut henkilö olisi yhtä'äkkiä herännyt jopa häntä itseäänkin pitkästyttäneestä luetteloinnista ja ajatellut: "Hohhoijaa! Ei mutta, onhan täällä sentään Jabes! Hänestähän voi kertoa muutakin kuin vain pelkän nimen!"

Kaikki tieto tästä miehestä on vain ja ainoastaan näissä jakeissa. Joku on yrittänyt penkoa lisätietoa hänestä muualtakin Raamatusta, mutta sitä ei löydy. Kyseessä on siis varmasti Raamatun lyhin elämänkerta.
 Mutta - miksi Jumala on päättänyt säilyttää Jabesin miniatyyri -elämänkerran Raamattuun?  Miksi Jabes muistetaan? Nämä kaksi jaetta sisältävät vain neliosaisen virkkeen, joka on kaikenlisäksi hänen henkilökohtainen rukouksensa ja siinä todellakin kaikki mitä hänestä tiedetään.

Jabes siis muistetaan - ei sen vuoksi mitä hän teki, vaan siitä miten hän rukoili, ja erityisesti siitä mitä hänen rukouksestaan seurasi. Tämän pikkuruisen huudahduksen viimeinen virke paljastaa Jabesin rukouksen valtavan vaikutuksen. Se on tallennettu jakeeseen 10: " Ja Jumala antoi hänen pyyntönsä toteutua."

Mitä ihmettä? Voisimmeko mekin tästä tiivistetystä rukouksesta jotakin oppia? Onko niin, että tämä sama Jumala ja Isä olisi valmis antamaan myös meille --- paljon enemmän kuin mitä olemme edes ajatelleet pyytää. Mikä kumma salaisuus näihin Jabesin rukouksen jakeisiin oikein sisältyy?
Etsi, tutki ja mieti niitä sinäkin. Aikak. 4: 9-10  pitää sisällään suuren salaisuuden.

Gummerus on v. 2007 julkaissut Jabes-ystävästäni pienen kirjasen. Sen on kirjoittanut Bruce Wilkinson ja sen nimi on, kuinkas muuten, Jabesin rukous. Suosittelen hankkimaan sen.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen menneen vuoden aikana löytänyt raamatustani Jabesin rukouksen.Olen sitä myöskin rukoillut.Debora.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen löytänyt raamatustani Jabesin rukouksen. Olen myös itsekin rukoillut sen sanoilla. Se on viime aikoina tullut toistuvastikin eteeni. Debora.

    VastaaPoista