maanantai 30. syyskuuta 2013

Mesila = Valtatie


 




Kuva, jonka olen liittänyt tekstini alkuun on viimeisimmästä Shalom-lehdestä.
Sen sijaan tekstini otsikko Mesila = Valtatie,´on kotoisin hepreankielen oppikirjastamme. Se oli oppikirjamme nimi, jota muutaman vuoden ajan kävimme Magdaleenan kanssa kursseilla lukemassa.

Aloitan pohdintani noilla Vanhan testamentin sanoilla, jotka kuvassa olevasta Jesajan kirjan kohdasta meitä kohti käyvät. (Jes.19;23)
"Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin (Syyriaan)
ja Assur yhtyy Egyptiin ja Egypti Assuriin,
ja he, Egypti ynnä Assur, palvelevat Herraa."

Mikä mahtaisi olla sellainen tapahtuma maapallolla, että nämä kaksi mahtavaa muslimivaltiota palvelisivat Herraa - eikä Allahia?

Assyyrian ja israelilaisten ristiriitainen historia on monen tuhannen vuoden ikäinen. Minä itse muistan Assyyrian parhaiten Joona-raukasta, jonka Herra komensi Assyrian pääkaupunkiin Niiniveen, viemään sen asukkaille Jumalan ilmoitus. Joona oli haluton julistamaan Jumalan armoa tälle paheellista elämää viettävälle kansalle, joka oli vuosisatoja sortanut Israelia ja oli maan raaka vihollinen.
No - me muistamme että 'kalanvatsan ja risiinikasvin' saarnat saivat lopulta Joonan taipumaan. Ja kun Joona lopulta totteli, katui Niiniven kansa syntejään ja kääntyi Jumalan puoleen.

Tästä on jo liki 3000 vuotta, mutta sama vaikea suhde Syyrian kanssa jatkuu yhä. Kun Israelin valtion  ensimmäinen pääministeri, David  Ben Gurion, toukokuun 14.1948 julisi Israelin valtion perustetuksi, levittäytyivät Syyrian ja muiden ympäristövaltioiden joukot hyökkäykseen pienen Israelin rajoille. Ihme ja kumma, mutta Israel kykeni torjumaan tämän hyökkäyksen. Mutta siitä lähtien, liki kymmenen vuoden välein, on samojen valtioiden taholta tulleiden hyökkäysten vuoksi jouduttu käymään sotia, jotka käsittämättömällä tavalla on yksi toisensa perään kääntyneet Uudernmaan läänin kokoisen Israelin minivaltion voitoksi.

Eräänä päivänä, muutama viikko sitten, näytettiin Suomen uutisissa Syyriasta kadun väkeä, jotka olivat kauhuissaan siitä kun tajusivat, että omat ampuivat omia. Eräs nainen lähikuvassa huusi:" Älkää meitä ampuko, ampukaa Israeliin!" Minä en ymmärtänyt hänen huudostaan mitään. Mitä Syyrian sisällissodalla oli tekemistä Israelin kanssa? Tiedän, että Syyria on sijoittanut ohjuksia Israelin rajalle ja vaikka se ei nykytilanteessa olekaan uhka, joutuu Israelin armeija kuitenkin herkeämättä seuraamaan tapahtumien kehitystä. Syyriallahan saattaa olla kiusaus ja tarve kääntää sisällissota sodaksi Israelia vastaan. Yhteinen vihollinen yhdistäisi toisiaan vastaan sotivat ryhmät.

Jesaja kuitenkin näki yli 700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, sen tapahtuman, jolloin Syyriasta tulee Israelin ystävä, yhdessä Egyptin kanssa.
 Jes.19: 24-25
"Sinä päivänä on Israel oleva kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauksena keskellä maata, sillä herra Sebaot siunaa sitä sanoen: "Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti