sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Johannes ja juhannus.

Perjantaina, juhannusaattona, oli Johannes Kastajan syntymän muistopäivä. Silloin vedettiin Suomessa sinivalkoiset liput salkoihin ja ne saivatkin siellä hulmuta - vaikka läpi koko yöttömän yön, ja täten julistaa meille keskikesän suurinta juhlaa. Mutta eilen, lauantaina, oli Suomen lipun 'itsensä' päivä. Ja - - - kyllä tuo Suomen lippu ON sitten kaunis!
Tänä vuonna sen katselu sai minut pohtimaan lippumme syntyhistoriaa ja samalla miettimään siinä olevien värien symboliikkaa. Minulle itselleni valkoinen kertoo puhtaudesta, sininen luotettavuudesta ja itsenäisyydestä. Mutta mitä lipun suunnittelija niillä on halunnut sanoa? (Sinivalkoinen lippuhan on vain Kreikalla, Argentiinalla, Israelilla ja meillä).

Maamme ensimmäisen kauppalipun suunnittelu alkoi jo 1850-luvulla. Oululainen kaupunginlääkäri Fredric Nylander ehdotti sellaiseksi lippua, jossa punaisella pohjalla olisi keltainen Suomen jalopeura. Ehdotus sai aikaan väittelyitä ja lopun kaiken otti Zachris Topelius v.1863 aiheesta kopin ja 'liputti' sinivalkoisen lipun puolesta. Hänelle nämä värit edustivat "pohjoiset meret sulkevan jään ja avoimen veden värejä". Siksipä vielä v.1890 käytiin maassamme kiistaa siitä, ovatko Suomen kansallisvärit punainen ja keltainen vai sininen ja valkoinen.
Koska Suomella oli oma kilpajoukkue jo vuoden1912 Tukholman kesäolympialaisissa, sekä luonnos omaan lippuun, olisivat kilpailijat halunneet marssia avajaisissa tämän oman lippunsa 'alla', mutta Venäjä eväsi heidän toiveensa.

Vasta sisällissodan jälkeen v.1918 ehdotti Akseli Gallen-Kallela maamme lipuksi valkoista ristiä sinisellä pohjalla suositteli ja  lipun toteuttajaksi alaistaan, taiteilija Eero Snellmania, joka sitten sen toteuttikin, mutta käänsi kuitenkin lipun värityksen toisinpäin.

Ensimmäinen lauluni, jonka olen pienenä oppinut on: " Taivas on sininen ja valkoinen."
Jukka Kuoppamäki taas kertoo lippumme väreistä asian näin:

"Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen.             
  Siniset on järvet, sinisyyttä heijastaen.
  Valkoinen on hanki, valkoiset on yöt kesien.
  Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen."

Kaikkein koskettavimmat sanat on mielestäni kuitenkin
Riitta Haapalan laulussa: "Miksi Suomi..."

" Nouse salkoon lippu valkoinen,
  piirrä pilviin risti sininen.
  Se on kallein aarre isänmaamme,
  merkki Kuninkaamme,
  liitto ikuinen.
 - Nouse salkoon toivo sydänten,
   nouse salkoon risti Jeesuksen."
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti