maanantai 20. kesäkuuta 2016

Nosta katseesi


Sain Salomelta tuliaiseksi mustavalkoisen jäljennöksen Albert Edelfeldtin taulusta Mataleena ja Kristus. Kuvassa Jeesus liikkuu keväisessä suomalaismaisemassa ja kohtaa Mataleenan, joka polvistuu kiihkeästi hänen eteensä.
Tämä kuva tuli mieleeni, kun Kangasalla vietettiin Sanan Suvipäiviä 17.-19.6. Päivien teema oli Nosta katseesi,  ja taiteilijan maalaama Mataleenan intensiivinen katse alkoi elää mielessäni. 

Sanotaan, että silmät ovat sielun peili. Niistä on helppo lukea ihmisen mielenliikkeitä, ne paljastavat tunteet, jotka tahtoisi piilottaa näkymättömiin.  Ehkä itse maalaamani kuvan tyttö ei haluaisi näyttää niin huolestuneelta tai äiti surulliselta ja pelokkaalta. Tytön katse kertoo välittämisestä ja yhteyden etsimisestä, mutta äiti välttää katsekontaktia ja katsoo ahdistuneena syrjään. 

Joskus ihmisen katse voi olla tyhjä ja pysähtyä. Silloin häneltä saatetaan kysyä, jäikö näkö päälle.  Tai jos katse taas juuttuu liian pitkäksi aikaa johonkin, tuijottajalta tivataan: - Mitä tölläät?

Onnellinen on lapsi tai aikuinen, joka saa elää rakastavan katseen ympäröimänä. Hyväksyvä ja lämmin katse saa ihmisen tuntemaan olonsa turvalliseksi, hän uskaltaa kokeilla kykyjään, rajojaan ja tuoda oman itsensä peittelemättä esiin.
   Kun nostamme silmämme ja kohtaamme Jeesuksen rakastavan katseen kuin Mataleena, alamme parantua ja eheytyä hänen edessään. Tarvitaan vain rohkeutta katsoa häneen.

Ystävämme Raku Eilatista kirjoitti minulle katseesta näin:
Pelastus ei tule omasta ansiosta. Lupaus:"Katsokaa puoleeni ja
pelastukaa", se koskee niitä jotka KATSOVAT! Kaikilla on kyky katsoa.
Yksi ainoa katse ristille riittää, pelastus seuraa. Katso  Jeshuaan, niin pelastut epätoivosta, katso Häneen niin pelastut murehtimiselta ja levottomuudesta.
KATSO niin sinuun virtaa yli ymmärryksen käyvä  SHALOM-RAUHA- uusi ja
elävä  voima, todella ihmeellinen ILO!
Katso, katso lakkaamatta, epäily pakenee, ilo hallitsee ja toivo voittaa!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti