torstai 23. kesäkuuta 2016

Juhannuksen aikaan



Ostin itselleni virsikirjan, jossa on mukana viime marraskuussa hyväksytty lisävihko. Olen nyt muutamana iltana lueskellut virsien sanoja ja hyrissyt niitä itsekseni. Joukossa on monia tuttuja lauluja, jotka ovat nyt saaneet sellaisen arvonnousun, että ne on hyväksytty kunnianarvoisten virsien joukkoon. Mukavaa, että nyt mm. tuttu Suojelusenkeli on myös ylennetty virreksi.
   Ajallisesti lisävihkon virret ylettyvät hyvin laajalle ajalle, vanhimmat ovat 400 vuoden takaa, nuorimmat parin vuoden ikäisiä. Monet tuoreet virret poikkeavat teksteiltään vanhoista, jotka ovat teologisesti selkeitä ja hiottuja. Nyt uusien virsien runous jättää ajatuksille tilaa ja arvoituksellisuutta. Jouduin miettimään joidenkin tekstien sanomaa, se ei ihan yhdellä nopealla lukemisella avautunut. Runollinen ilmaisu tuntui joissakin menevän hieman sisällön edelle.
    Aihepiiriltään uudet virret täydentävät alueita, joilta on puuttunut materiaalia esim. talvi, kaupunkilaisuus, isänpäivä, paastonaika ja luonnonsuojelu. Lisävihkoon on valittu myös virsiä, joiden tarkoitus on puhutella kirkosta vieraantunutta ihmistä.
    Kansainvälisyys näkyy myös lisävihkossa erikielisten laulujen mukana olemisessa. Vihkosta löytyy tuttujen kielten lisäksi tekstejä myös pohjoissaamen, inarinsaamen, arabian ja jopa xhosankielellä.
Viittomakielistä kuvitusta löytyy myös muutaman sivun verran.
 

Näin juhannuksen aikaan haluan tervehtiä lukijoitamme Eleanor Farieonin sanoittamalla gaelinkielisen kansanlaulun sävelmään tekemällä virrellä 967, jonka sanat on suomentanut Matti Kolehmainen. 


Toivotamme tämän virren sanoilla blogimme lukijoille hyvää juhannusta!
                                  
                                                              Nousta sain aamuun

Nousta sain aamuun, lintujen lauluun,
Jumalan luomiskauneuteen.
Lauluista kiitän, aamuista kiitän.
Raikkaina kohtaan ne uudelleen.

Käy sadekuuro, auringonpaiste,
kuin uutta luoden pinnalle maan.
Jäljissä Herran kasteinen nurmi
kauneinta kukkaa saa versomaan.

Luomisen aamun säteistä kiitän.
Kirkkaina vielä ne kimmeltää.
Riemuiten kiitän, ylistän Herraa.
On uusi luomus päivä myös tää.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti