maanantai 10. lokakuuta 2016

Jokaisen menestyneen miehen takana on - vai onko?

Tutkin edellisessä blogissani Lutheria, munkkia, jonka opin mukaan koko luterilainen maailma on marssinut jo yli 500 vuoden ajan. Kun luin hänen vaimostaan Katharina von Bohrista kirjoitetun pikkuruisen elämänkerran, jäin miettimään tuota otsikkoni väittämää, että - onko miehen menestyksen takana todellakin usein nainen? Lutherin takana ainakin on ollut - vaimo, jota Luther itse kutsui lempinimellä herra Käthe. Mistä ansioista tai ominaisuuksista mahtoi nimi johtua?  Katharina oli jäänyt hyvin pienenä äidistään orvoksi, aatelissuku oli köyhtynyt ja kun isä meni uusiin naimisiin lähetettiin tämä, vasta 5-vuotias tyttönen, luostariin, elääkseen nunnana lopun ikäänsä. Kummallisten tapausten sekamelskassa kuusi tämän luostarin  nunnaa kuitenkin karkasi tästä 'kasvatuslaitoksestaan' noin 20-vuotiaina ja vielä kummallisempien sattumien jälkeen munkki ja entinen nunna, Katharina, menivät naimisiin.
Perheeseen syntyi kuusi lasta. Heidän kotinsa oli avoin ja vieraanvarainen ja perusköyhyydestään huolimatta se toimi usein suorastaan majatalona. Tämänmoisen taloudenpidonko ansiosta Luther antoi vaimolleen kiinnostavan arvonimensä - 'herra' ?


Kuvani on kotoisin mummovainaani vanhasta Kuvaraamatusta. Siinä esiintyvät esi-isämme Aabraham ja kaksi hänen vaimoaan: Saara ja orjatarvaimo Haagar.
Kuvan pohjalta spekuloin seuraavaa:
ENTÄ JOS jokaisen menestyneen miehen takana on nainen - niin voisiko olla myös niin, että usean -, mahdolliseen menestykseen matkalla olevan naisen - edessä on mies? Olemme juuri saaneet 'livenä' seurata kahden leijonan kaksinkamppailua - Trumpin ja Clintonin. Onkohan Trumpinkin takana vahva nainen - ja toisaalta - senaattori Clinton on saanut perheeltään valtuudet luoda itselleen aivan omannäköisensä uran.
En itse ole mikään naisasianainen, mutta olen iloinen siitä, että tämä nykyinen aikamme antaa naiselle mahdollisuuksia tehdä muutakin kuin lapsia - joka tosin on naiselle lahjoitettu kunniatehtävä.

Mutta mitenkähän Luojamme aikanaan on määritellyt nämä hankalat roolit?  1. Moos jae 2 sanoo:
 "Ja Herra Jumala sanoi:"Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva" .
HÄN antoi siis luomansa miehen, ja miehelle luomansa naisen välille sen mahdollisuuden, että heidän suhteessaan voisi vallita TASAPAINO. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti