perjantai 28. lokakuuta 2016

Lehtimajanjuhlilla



Vietimme viime viikonvaihteessa avioliittomme melko isoja pyöreitä vuosia, ehkä vähän normista
poikkeavalla tavalla. Eräs tuttavapari vietti sitä huomattavasti normaalimmin - Karibialla risteillen ja eräs toinen - kulkien pari viikkoa Roomaa ristiin rastiin.
Me kudoimme tietysti itsellemme omannäköisemme juhlan. Ajoimme kokonaisen tunnin matkan Lohjan Vivamoon, Kansan raamattuseuran juuri sata vuotta täyttäneeseen kurssikeskukseen, joka on kuin keidas Lohjan sydämessä. Siellä vietettiin 21.-23.10 juutalaisen kansan vuoden suurinta juhlaa - sukkotia, lehtimajanjuhlaa. Juutalaisen kansan keskuudessa tämä juhla kestää koko viikon ja huipentuu siihen, että suvut kokoontuvat viikon päättyessä perjantaina,sapatin aattona, syömään pihoille tai parvekkeille rakentamiinsa lehtimajoihin vuoden juhlallisinta sapatin ateriaa.
Kyseisellä viikolla kansa elää muistoissa omaa historiaansa, jolloin he elivät pakolaisina - 40 vuotta erämaassa, lehtimajoissa, taivas kattona ja Isä Jumala ravinnon jakelijana - kaikkiaan 600 000 miestä, sekä naiset, lapset ja palvelijat. ON siinä ollut ruokkimista.

Muistamme jo uskontotunneiltamme, että silloin joskus Beetlehemissä - oli niin suuri väentungos, ettei Marialle löytynyt huonetta majatalossa, vaikka synnytys oli alkamassa. Syy tungokseen oli tietysti se, että oli menossa se kuuluisa 'verollepanon aika' jolloin kunkin, myös Marian ja Joosefin, oli mentävä omaan kaupunkiinsa verolle pantavaksi. MUTTA - useat kirjoitusten tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että tällöin on ollut myös syksyinen lehtimajajuhlaviikko, jolloin suvut perinteisesti  kokoontuvat yhteen; kuten meillä jouluna. Ja näinpä on syytä ajatella, että Jeesus on syntynyt pian juutalaisen uuden vuoden jälkeen - lokakuun puolenvälin tienoolla.
Mielenkiintoista on sekin, että kaikkien muiden juutalaisten juhlien päällä (= 7 kpl) on myös jokin kristillinen juhla, mutta lehtimajanjuhlan päällä näin ei ole. ( Jouluammeko se vastaa?)

No, lehtimajoja ei nyt ainakaan meillä täällä Suomessa ole - mutta lehtikasoja sitäkin runsaammin.

Kuva 1. Vivamon lehtimajanjuhlan mainos: 'Kutsu iloon'
Kuva 2  Ilmestysmaja, Pystytetty Israeliin, Timnan autiomaahan, joka sijaitseen n.30 km Eilatista pohjoiseen. Juuri täällä (mm.) Israelin kansa eli 40 vuottaan - pakolaisina omalla maallaan.. Ilmestysmajan ympärillä olivat sukukunnittain eri heimojen leirit.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti