keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Punainen tupa ja perunamaa - sadonkorjuujuhlaa

Joka vuosi perheemme elämässä on kaksi merkittävää päivää.
Ensimmäinen on kesän alussa, jolloin peruna kylvetään maahan.
Toinen on syyskuun puolivälissä, kun sato nostetaan.
Nämä kaksi puutarhanhoidon merkkipaalua ovat meille samalla myös eräänlaisia pysähtymisen paikkoja.
Kun kylvämme perunaa, puhelemme usein siitä, minkälainen kesä on edessäpäin. Mietimme, onko alkavana kesänä jotain erityistä: juhlia tai matkoja, ystävien tapaamista.
Syksyllä sitten kertailemme kesän tapahtumia, menikö kaikki niinkuin etukäteen kuviteltiin, vai tuliko vastaan yllätyksiä. Joskus on niin, että alkukesän häitä juhlinut morsian onkin syksyllä jo pitkällä pieniin päin, tai sitten on tapahtunut jotain ikävää: vanhus on joutunut siirtymään omasta kodistaan, kun sairaudet vaivaavat.
Hassua - mutta nämä kaksi päivää kesäkauden molemmin puolin ovat jotenkin juhlallisia - meille kuin pieniä juhlapäiviä.

Monet Israelin kansan juhlat liittyvät myös maanviljelysperinteeseen.
Pääsiäisen aikaan on Ensi lyhteen heiluspäivä, jonka jälkeen saa vasta aloittaa peltotyöt, joiden tekeminen vie seitsemän viikkoa. Sen jälkeen vietetään Shavuot-sadonkorjuujuhla (meidän helluntai).
Syksyn juhlakauden lopettaa näihin aikoihin vietettävä seitsenpäiväinen SukkotLehtimajanjuhla, jota vietetään israelilaisten Egyptistä lähdön muistoksi. Juhlan ajaksi rakennetaan kevytrakenteisia lehtimajoja vaelluksen aikaisten asumusten muistoksi. Majat koristellaan palmun- ja öljypuun oksilla sekä myrtin lehvillä. Kun vierailee Israelissa lehtimajajuhlan aikana, voi nähdä vieläkin kaikkialla lehtimajoja, joissa asutaan ja syödään. Lehtimajanjuhla on samalla myös satokauden lopetusjuhla. Juhlissa herkutellaan mm. erilaisilla  hedelmillä ja hunajalla.

Näin tarkat ohjeet israelilaiset saivat Jumalalta Lehtimajanjuhlan viettämistä varten 3. Moos. 23:39-40, 41-43
"Mutta seitsemännen kuun viidennestätoista päivästä alkaen, kun olette korjanneet maan sadon, viettäkää Herran juhlaa seitsemän päivää. Ensimmäinen päivä on levon päivä, ja myös kahdeksas päivä on levon päivä. Ottakaa ensimmäisenä päivänä ihania puun hedelmiä, palmunlehviä ja tuuheiden puiden oksia sekä pajuja purojen varsilta, ja iloitkaa seitsemän päivää Herran, teidän Jumalanne edessä. Asukaa lehtimajoissa seitsemän päivää. Kaikkien Israelissa syntyneiden tulee asua lehtimajoissa, että jälkipolvenne tietäisivät, että minä annoin israelilaisten asua lehtimajoissa, kun vein heidät pois Egyptin maasta."

 
Olisi aika hienoa rakentaa lehtimaja ja juhlia syksyn satoa siellä - mutta voi, täällä on jo niin kylmää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti