lauantai 16. toukokuuta 2015

Eräs alttaritaulu

Inkeriläisellä kansalla on Hatsinan kaupungissa suuri kaunis kirkko aivan kaupungin keskustassa.
Se menetettiin  Neuvostoliitolle v.1937, mutta saatiin takaisin inkeriläisten omaan kirkolliseen käyttöön
14 vuotta kestäneen 'taistelun' jälkeen, vuonna 1994.
Tämän pyhän Nikolain evankelis-luterilaisen kirkon 20-vuotisjuhlallisuuksiin sain minäkin viime kesänä osallistua. Juhlien yhteydessä otin kirkon alttaritaulusta tämän blogini liitteenä olevan symbolisen kuvan.Tässä tietysti vain osa sitä kuvaa.

Kuvan sanoma liittyy aivan Raamatun alkulehdille, mutta sopii siihenkin aikakauteen, jolloin Neuvostoliiton ateistinen valta yritti tuhota kaikki hengellisyyden rippeetkin tästä maasta. 'Kirkkopa' ei kuitenkaan kuollut, vaan jäi elämään ihmisten sydämissä, joten voi sanoa, että mitättömät, pikkuruiset tämän maan mummot voittivat tämän epäreilun taistelun 'polvillaan'.
 Tämäkin kaunis kirkko oli toiminut vuosina 1950-1993 lasten liikuntakouluna - ei onneksi kuitenkaan autokorjaamona, diskona tai elokuvateatterina, kuten niin moni muu näistä inkerin kansan pyhäköistä.

Tässä kirkossa, kuten kaikissa muissakin kristillisissä kirkoissa vietettiin tällä viikolla helatorstaita, Kristuksen taivaaseenastumisen muistojuhlaa. Tuo 'hela'- sana juhlan suomenkielisessä nimessä kuulostaa varmaan korvissamme kovin ei-suomalaiselta ja tosi on, että se tulee ruotsinkielisestä sanasta 'helg' = pyhä. Kansanperinteemme mukaan tämä päivä olikin niin pyhä,"ettei silloin ruohokaan kasvanut".
 
Helatorstai päätti sen Raamattuun kirjatun kaaren, joka alkoi jo Paratiisissa, syntiinlankeemuksen seurauksena.
1 Moos. 3: 15 sisältää Jumalan ensimmäisen lupauksen luomalkunnalleen:

 Herra Jumala sanoi käärmeelle:
 " Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille, sinun sukusi ja hänen sukunsa välille;  ihminen  on iskevä sinun pääsi murskaksi ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän."

Tätä alkuevankeliumiksikin kutsuttua Raamatun jaetta kuvaili eräs rovasti (nimi unohtunut) kerran näin kauniisti: "Paratiisin aurinko oli mennyt mailleen, mutta lupauksen aurinko oli noussut". 

Tähän Mooseksen kirjan jakeeseen on sisällytetty kirouksen sanat käärmeelle, mutta se mikä oli kirouksen sana pahan vallalle oli samalla lupauksen ja siunauksen sana meille 'tyriville' Eevoille ja Aadameille. "Se on polkeva rikki sinun pääsi !" Tämä tarkoittaa totisesti sitä, että vaimon siemen, Jeesus, on kuolemallaan voittanut kaiken pahan, meissä asuvan synnin vallan. Ja mikä parasta - Jeesus on itse kertonut seuraajilleen, siis myös meille - että hän on edeltä mennyt  tekemään meille 'sijaa'.

Joh. 14: 1-3 "Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa? Ja vaikka minä sanon, että menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä missä minä olen." 

Kuva:  Hatsinan kirkon 20-vuotisjuhlilta. Kuoron takana näkyy alttaritaulun yläosa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti